Гафът е сериозен


Гаф е най-“меко” звучащата дума, която успях набързо да измисля, по повод номинирането на Божидар Димитров за министър. На фона на ясното послание, дадено от избирателите чрез вота за Бойко Борисов – желание за отхвърляне на посткомунистическото политическо статукво и фигурите, които го олицетворяват. За мен, министерската кандидатура на Димитров в голяма степен обезсмисля опитите да се внушава, че с новото правителство, чрез управленци с репутация на професионалисти и добри експерти, ще бъде въведен “нов тип политика на прозрачност и честност”. Ходът с историка-агент, близък до ключови фигури от Държавна сигурност, показва, че Борисов е ако не заложник на миналото, то поне негов добър приятел. Въпреки че става въпрос само за един от шестнадесетте члена на кабинета, въпреки добрите характеристики за останалите министри, издигането на един от емблематичните сътрудници на ДС означава, че каналите за влияние и зависимостите, произтичащи от репресивните служби на тоталитарния режим ще намират начини за въздействие и върху новата власт.

Стане ли въпрос за ДС и връзки със сегашната власт, няма как да не си спомня за документалния филм на Илия Троянов „Да продължаваме напред, но никога да не забравяме”. Един от коментарите на „Зюддойче цайтунг” за филма беше: „Разтърсващо и будещо тревога е онова, което филмът внушава за сегашната действителност, а именно че в България все още не се е извършил наистина прехода към правова държава, че в днешния финансов елит на страната влизат децата и внуците на някогашните извършители, че от конгломерата на властта, престъпността и парите се е формирала мафия, "каквато светът не познава". Като че ли Борисов ни предлага това състояние да бъде запазено.

Пак ще цитирам автора Троянов: „Когато в едно общество имената на престъпниците са пò на почит от имената на жертвите, в такова общество има нещо много гнило...” Ето че чрез номинацията на Божидар Димитров, отново се отдава почит на тъмната стара от миналото. Дава и се възможност да хвърли сянка върху перспективите за европейско развитие на страната.

Снимка: actualno.com

Споделяне

Bookmark and Share