Има ли бъдеще атомната енергия?

Това е заглавието на материал, публикуван в българската секция на Deutsche Welle.

Аз мисля че има. След като енергийният глад нараства все повече. Особено при перспективата за продължаване на спекулациите с цените на петрола. Най-вече поради ставащите все по-строги изисквания за емисии на вредни газове, целящи прекратяване на унищожителното въздействие на индустрията върху климата.

Ще трябва светът да мине едно ниво нагоре в съгласуваните мерки, гарантиращи неразпространение на ядрени технологии и оръжия за масово унищожение, но това е друга тема, свързана повече с международните отношения и политиката за сигурност. Ключови думи: мултилатерализъм, интернационализъм, ООН, Нов световен ред. Някак си ще трябва да се преглътне делегирането на международна структура на правото да упражнява въоръжена сила.

Но да не се оклонявам от темата, ето го материала на Дойче веле, който считам за интересен:

 

Все повече страни се завръщат или откриват за пръв път атомната енергия. Причината - те не виждат друга разумна алтернатива. Подробности от Джийн Рубнер:

Гордън Браун взе своето решение: британският премиер иска изграждането на нови атомни електроцентрали. До преди няколко години това изглеждаше изключено в Обединеното кралство, но на фона на климатичните промени и намаляването на суровините, Лондон бе принуден да промени политиката си. Този обрат е симптоматичен за Европа, където страхът от безумно скъпия петрол и газ и промяната в климата изтласкват постепенно на заден план страха от радиоактивното лъчение.

Някъде това става изведнъж и без много обяснения: във Франция и Финландия сега се строят нови АЕЦ-и. Другаде - Белгия, Нидерландия, Швеция - бе взето решение за "отказ от отказа от атомна енергия", което намира израз в удължаването на срока за експлоатация на съществуващите атомни съоръжения. В Италия, където вече не се произвежда атомна енергия, редица отговорни фактори отново се замислят за изграждането на

нови атомни централи

Ставащото не означава, че до десет или двайсет години Европа ще бъде покрита с мрежа от АЕЦ-и. Ядрената енергия има недостатъци, които изскват открита дискусия. Освен това решението за изграждане на нови централи е много по-трудно от удължаването на експлоатацията на съществуващите.

Онзи, който реши да строи нови АЕЦ-и, трябва първо да намери решение на проблема с радиоактивните отпадъци. Решението за специален лагер е трудно, но не и невъзможно, както показва примерът на Финландия. По един демократичен път там се стигна до споразумение къде да се складират отпадъците. На второ място трябва да се изграждат АЕЦ-и, които са абсолютно сигурни, и които произвеждат минимално количество отпадъци. И на трето място, както правилно постанови британският премиер Браун, мирният атом не бива да се субсидира от държавата.

Препятствия

има и в  момента е трудно да се каже дали в перспектива атомната енергия ще може да се конкурира с вятърната енергия или чистите топлоцентрали. Сигурно е обаче, че енергийният глад на света се повишава, а растящото благосъстояние, за което с право настояват праговите държави, иска жертви.

Споделяне

Bookmark and Share

Природен парк "Странджа"

Материал за супер миризливата на корупция история около застрояването на Природен парк "Странджа".

Още нещо по темата.

И още едно.

Имам някакво усещане че властите все пак ще обслужат инвеститорите. Всичките четири власти, включително и медиите. Да видим дали ще се случи така. И ако да, дали ще се породи по-масов и активен граждански протест в защита на природата? Аз мисля да дам своя принос за тази кауза.

Споделяне

Bookmark and Share

Неприлично предложение

Весело рекламно клипче за по-възрастни, да кажем 16+

Споделяне

Bookmark and Share

За добавките в храните

Ще си копирам тук този материал от e-vestnik.bg за да ми е по-лесно откриваем.

Е200? Е300? - познай що е то или как да се опазим от добавките в храните

Публикувано: Декември 8, 2007

На тази опаковка е изписана с цифров индекс само една хранителна добавка - Е621 - натриев глутамат. Снимки: Светослава Банчева

Бихте ли купили на детето си близалка, оцветена с багрила от стрити насекоми? Вероятно много пъти сте го правили, без да знаете, защото въпросният оцветител е изписан в съдържанието на хранителните продукти под кодовото наименование Е120.

Повечето хора рядко се зачитат в ситните букви в съдържанието на хранителните продукти. Списъкът на съставките често включва поредица от “Е”-та, зад които понякога се крият рискови за здравето вещества или са неподходящи за някои хора, поради заболявания и др. С буквата “Е”, последвана от трицифрено число, в Европейския съюз се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви. Преди години много от тях са били с органичен произход, но в момента повечето са синтетични, тъй като производството им е по-лесно. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с Е. В отделни страни някои са направо забранени, в други - разрешени в точно определено количество.

На тази опаковка са изписани с цифров индекс хранителните добавки, но те едва се разчитат вляво. Снимки: Светослава Банчева

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните съдържанието на адитиви трябва да е отразено на опаковката в следния ред: наименованието на категорията (например “Оцветител”, “Консервант”, “Антиоксидант”, “Желиращ агент”, “Стабилизатор” и т. н.), последвано от наименованието на съставката или нейния Е-номер. Ако съставката спада към повече от една категория, тя носи името на тази категория, която съответства на основното й предназначение в съответната храна.

На опаковката добавките не са изписани по правилата - те присъстват само като цифрови индекси. Снимки: Светослава Банчева

Но ако се загледа човек в опаковките по българските магазини, ще види, че много от стоките изписват в съдържанието само цифровото означение на консерванта, оцветителя и т. н. Или обратното - изписват само наименованието му без цифровото означение. Потребителят се обърква, защото не знае какво се крие под различните наименования или под различните цифрови означения (виж снимките).
Човек може и да е алергичен към субстанция, която съкращението обозначава, но не е изрично упомената. Храни, представени за вегетараиански пък, биха могли да съдържат вещества с животински произход, маскирани зад невинни означание като Е101, Е161, Е631. Затова е важно да се знае какво точно стои зад “Е”-тата.

Добавките (адитивите) се делят на оцветители, консерванти, антиоксиданти, коректори на киселинността, сгъстители, стабилизатори, емулгатори, набухватели и подобрители на вкуса. Добавят се в храните, за да се повиши хранителната им стойност, да се удължи срокът на годност, да се подсили вкусът или други свойства на храните, както и да се улесни приготвянето им. Макар че по-голямата част от добавките се водят безвредни, някои от тях са опасни и е препоръчително да се избягват.

Европейският съвет по хранителните добавки е изготвил списък на Е-добавките, които са безвредни за здравето на хората и са одобрени за използване в хранителните продукти на територията на Евросъюза. Много експерти, гастроентеролози и привърженици на природното хранене обаче твърдят, че и голяма част от разрешените добавки имат вредно действие и са недостатъчно изследвани (виж по-долу). Адитивите, които отсъстват от списъка, най-често не са забранени, но няма гаранция, че са безвредни.

Когато върху опаковката на храните не пише точно от коя категория са добавките, например – вместо „набухватели: Е500, Е471“ - на етикета пише само: „Е500, Е471“, човек може да се ориентира по първата цифра от числото.

От Е100 до Е182 добавките са оцветители. Те се използват в разтворими и „натурални“ сокове, нектари, газирани напитки, степчета, сладкиши, соленки, снаксове, чипс, пуканки и царевични пръчици. Почти всички чипсове, снаксове и солети с нетрадиционен вкус, например „на бекон“, „на пиле“ и др., са пълни с оцветители и овкусители. Оцветители се срещат също и в бонбони, близалки, торти, сладоледи и др.

Най-коварното в тези оцветители е, че може да се произвеждат от стрити насекоми, животински кости, хрущяли, козина, пера и др. Тази отблъскваща информация е закодирана под невинни индекси.

От Е200 до Е290 добавките са консерванти. Те увеличават срока на годност на продуктите. Срещат се освен в консервираните храни като компоти, лютеници, сокове и конфитюри, също и в месните храни, готовите салати, млеката, сметаните и всички храни с по-дълъг срок на годност. Консерванти има дори във вакумно опакованите храни.

В днешно време, ако човек не отглежда и не приготвя сам прясна храна, ще-не ще поглъща консерванти. Те присъстват във всякакви храни.

На тази опаковка добавките са изписани като вид и с цифрови индекси, но потребителят не знае какво е това. Снимки: Светослава Банчева

Най-разпространени сред консервантите са нитритите, които се използват за съхранение на месо и месни произведения, съдържат се в колбасите. Твърди се, че повишават риска от рак. Затова за съдържанието на консерванти в храните има строго определени максимално допустими норми, които обаче не се следят внимателно. Съдържат се и в кайма и сушени колбаси.
Специалистите по здравословно хранене препоръчват вместо вакумирани меса и полуготови месни храни, да се купува прясно или замразено месо и да се готви.

Сулфитите и бензоантите са консерванти за плодове, зеленчуци, безалкохолни, пюрета, зеленчукови консерви, натуралните сокове в кутии и др. За тях се изреждат цял ред възможни алергични реакции или ефекти върху здравето. Затова специалистите по хранене препоръчват сурови плодове, зеленчуци, пресни сокове.

От Е296 до Е385 добавките са киселини и антиоксиданти. Предпазват от разлагане и се съдържат в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами и др. колбаси, краве масло, шоколад.

От Е400 до Е495 добавките са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Слагат се в брашното, за да се омекоти хлябът (не са за препоръчване хлябове, меки и еластични като дунапрен), в месните продукти улесняват емулгирането на мазнините (колбаси с добра консистенция издават високо съдържание на тези добавки).

Гумите и сгъстителите се използват в дъвки, дражета, сладка, конфитюри, кондензирани млека, шоколадови десерти, бонбони и др.

От Е500 до Е585 добавките са минерални соли и регулатори на киселинността.
От Е600 до Е699 - подобрители на вкуса и аромата.

От Е700 до Е800 са индексите, запазени за други възможни добавки към храните, необхванати в групите на горните цифрови индекси.

Добавките, обозначени с индекси от Е 900 нагоре, са желиращи агенти и подобрители на хляба и маята.

В сайта www.curezone.com/foods/enumbers.asp, създаден в Норвегия през 1997 г., който в момента е втори по посещаемост сайт за алтернативна медицина в света, е публикувана таблица, в която подробно са описани възможните вредни ефекти на всички Е-добавки. За съставянето й са използвани данни от министерствата на здравеопазването на САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция, Дания, Русия и Италия.

Според таблицата, много от оцветителите стимулират хиперактивността при децата, предизвикват алергии, астма и др. Консервантите причиняват главоболие, чревни разстройства, кожни проблеми, а за Е 142 пише, че води до рак.

Е621 е навсякъде

Подобни странични ефект имат добавки и от другите категории (стабилизатори, антиоксиданти, овкусители и т. н.), като е обърнато особено внимание на добавката Е621. С индекс Е621 се обозначава мононатриевият глутамат (изписват го и като натриев глутамат), който се използва активно за овкусяване на храната в супите на прах, в бульоните на кубчета, в чипсове, снаксове, в различни подправки, соеви сосове, сосове за месо и др. Мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, който най-общо придава на храната особен солено-кисело-сладък привкус. Особено е разпространен в китайските ресторанти и който намира храната там за вкусна, трябва да знае, че това се дължи на натриевия глутамат. Известен е дори синдромът на китайския ресторант, който се изразява в това, че на някои хора им прилошава от храната там, получават чревни разстройства, алергични реакции. Натриевият глутамат провокира хората да ядат повече, дори след като са се заситили, така че косвено допринася за натрупването на наднормено тегло. Слагат го дори заедно със солта в пуканките и печените ядки. В цитираната таблица за него е отбелязано с големи червени букви, че е токсичен и причинява главоболие, чревни разстройства и кожни проблеми.

Списъкът с Е-добавки към храните е много дълъг и за обикновения потребител е трудно да се ориентира кои от тях са безвредни, кои са съмнителни (недоизследвани) и кои са опасни и токсични. По тази причина специалистите по здравословно хранене съветват хората да избягват храни, в чието съдържание изобилстват Е-добавки.

На запад потребителите вече са се приучили да следят за Е-индекси. По тази причина някои производители започнаха да изписват в съдържанието на продуктите цялото технологично име на добавките вместо Е-индексите. Обозначенията “E211, Е220, Е249″ например, стават “натриев бензоат, серен диоксид, калиев нитрит” и вниманието на загрижените потребители отново е приспано. Малко хора са наясно, че това са същите Е-добавки. Понякога една и съща добавка има различни търговски наименования, според производителя си, което също обърква потребителя - например аспартам, нутра суит.

По-долу следва съкратен списък с индексите и имената на технологичните добавки, чиято консумация може да е вредна за здравето или да са от животински произход. Тази информация е цитирана в различни сайтове на български, но най-пълно може да се види в сайта на Българското вегетарианско интернет общество vegebg.org.

E102 Татразин - оцветител, използва се в безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, готови супи; предполага се, че може да предизвика астматични атаки, обриви при деца; забранен е в Норвегия и Австрия.

E110 Сънсет жълто – оцветител, синтетичен, използва се в тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки и консервирана риба; също в много лекарства. Странични ефекти - обриви, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия и Финландия.

E123 Амарант - оцветител, използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматици. Забранен в Норвегия и САЩ, употребата му е силно ограничена в Италия и Франция.

E151 Брилянтно черно - оцветител, дериват от въглен катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E210 Бензоева киселина - фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни; в козметиката и фармацията; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства.

E211 Натриев бензоат - използва се като антисептик, хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, има го и в млечни и месни продукти, в подправки, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.

Е212 Калиев бензоат – вж. Е210.

Е213 Калциев бензоат – вж.Е210

Е216 Парабен – възможен алерген, може да предизвика хронично възпаление на кожата.

Е220 Серен диоксид - реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.

Е223 Натриев метабисулфит - широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика пристъп на астма.

E226 Калциев сулфит – използван като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. Забранен в САЩ. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и др.

Е249 Калиев нитрит – фиксатор на цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото и да доведе до учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.

Е320 Бутихидроксианизол BHA - използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, в бонбони и в месни продукти. Смята се за канцерогенен.

Е621 Мононатриев глутамат - използван като усилвател на вкуса във всякакви храни, включително в готвени ястия, особено в китайски ресторанти (виж по-горе). Може да причини болки в гърдите, главоболие и др.

Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли – имат канцерогенно действие, заради което са забранени в САЩ.

E951 Аспартам - изкуствен подсладител с протеинов произход, използван в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и др. Известен е под търговското име “Nutra Sweet”, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. Забранен е в САЩ, но широко употребяван от българските производители - често се среща и в бозата.

Технологични добавки от животински произход:

Е120 Кохинил - извлича се от яйчен жълтък или изсушени насекоми, придава червен цвят на храните.

Е441 Желатин - произвежда се от животински кости, хрущяли и др.
E542 Костен фосфат - произвежда се от смлени кости, може да се съдържа в сухата сметана за кафе.

Е901
Пчелни восъци.
E904 Шеллак (Shellac) - извлича се от насекоми.

E913 Ланолин – добива се от овча вълна.

E920 L-цистеин - извлича се от животинска козина или от пера.

Технологични добавки с възможен животински произход:

Е101 Рибофлавин, Рибофлавин 5-Фосфат – оцветител, естествено се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се при производството на маргарина.

Е161 Ксентофил – жълт растителен или животински пигмент. Използва се като оцветител в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

Е252 Калиев нитрат - естествено вещество, но по-често се произвежда синтетично от отпадъчен животински и растителен материал, използва се в пушените и готови меса, в наденици.

Е322 Лецитин – вид мастно или липидно съединение, което се среща във всички живи организми, предпазва от натрупване на холестерол. Съдържа се в яйчния жълтък, но по често се извлича от соя. Антиоксидант и емулгатор. Има го и в шоколада, шоколадовите продукти, маргарина, млякото на прах, чипса. За предпочитане е соевият лецитин.

Снимки: Светослава Банчева

Е422 Глицерол – най-често произвеждан от мазнини и масла. Овлажнител в захарните изделия и десертите.

Е627 Натриев гуанилат – синтезиран по естествен път, но се произвежда и синтетично. Подобрител на вкуса. Използва се в чипсове, снаксове и др.

Е631 Натриев инозинат - овкусител, извлича се от месо. Използва се в чипсове, снаксове и др.

E635 Натриев -5-Рибонуклеотид – Смес между Е 627 и Е 631, има го в чипсове, снаксове, сухи супи.
Информация за добавките може да се намери и в Уикипедия - “хранителни добавки”.

Споделяне

Bookmark and Share

64 % от бременните българки продължават да пушат

Данните са според проучване на "Surecheck", за което прочетох в Mediapool.bg.

64 на сто от бъдещите майки осъзнават вредите върху детето и въпреки това само намаляват цигарите, а не ги спират.

...

Не липсата на информация, а липсата на воля пречи на бременните жени у нас да спрат цигарите. Почти 100 процента от майките обаче отказват цигарите по време на кърменето на детето. От маркетинговата агенция поясниха, че майките упорито вярвали, че тютюнът уврежда кърмата им. 90 на сто от майките обаче започват да пушат веднага, след като спрат да кърмят детето си.

Основната причина, посочена от интервюираните жени, за да спрат цигарите, е, че са разбрали късно за бременността си и са решили, че вредата върху бъдещото дете вече е нанесена.

...

Една част от запитаните са уточнили пред анкетиращите, че лекарите им не са ги информирали за опасностите при продължаване на пушеното по време на бременността, а някои от тях дори не са били запитани дали пушат. А 41 на сто от жените са посочили като причина да не спрат цигарите съвет от лекар, да не стресират организма си с рязко спиране на пушенето, а да намаляват постепенно цигарите до 3-4 дневно.

Според специалистите, най-голям е рискът през първите седмици на бременността, но увреждането на плода продължава през целия период на бременността. Най-честите проблеми са спонтанни аборти или недоносване на плода, а също и малформации.

Пълна идиотщина. Знаят че ще увредят детето, но въпреки това продължават да пушат?! Сигурно много съчустват на изоставените болни деца в детските домове, а в същото време най-безотговорно са на път да вкарват собственото в тази категория.

Споделяне

Bookmark and Share

Да продължаваме напред, но никога да не забравяме!

Мой приятел ми разказа за филм за лагерите и затворите по време на комунистическия режим в България, който гледал по немска телевизия. Той и съпругата му бяха силно впечатлени, да не кажа потресени.

Поразтърсих и го намерих. Гледах го.

Имам се за човек, който ежедневно активно се информира. Рядко пропускам някоя новина, където и да излезе в българските медии. Нямам спомени обаче излизането на този филм да се е коментирало някъде. Май го нямаше в българските новини. Не ми се иска да гадая защо.

А филми като този си заслужават да бъдат гледани и коментирани нашироко. Няма как поколенията да си изваждат поуки от историята, ако фактите от нея се премълчават или още по-лошо – манипулират. Срамна-несрамна – историята ни е такава, каквато е. Ако искаме лошите неща от нея да не се повтарят, има нужда те да се изваждат на показ такива, каквито са. Да се посочат ясно и категорично.

Сещам се в Германия колко много паметници и възпоменателни места има, посветени точно на най-срамните моменти от историята им. И колко старателно се поддържат. Даже понякога ми се е струвало че прекалено мазохистично се самоунижават изтъквайки по най-въздействащ начини нечовешките престъпления на нацистите или на ЩАЗИ в бившата ГДР. Всъщност методът е много ефективен – категоричното публично осъждане на извращенията, шокът и огромният срам от петната, лепнати върху народа ти от бащи, дядовци и прадядовци, оставя завинаги отпечатък в съзнанието. Посещението на такива паметни места, прожектирането на подобни филми е част от възпитанието на подрастващите в Германия. За да не повторят никога грешките на предците си.

Нека и ние, българите, да знаем и помним срамните събития от историята си такива, каквито са. Не украсени поради нечия носталгия по спокойното минало или някаква друга причина.

Да продължаваме напред, но никога да не забравяме!

Филмът е с продължителност малко над 43 минути и може да се гледа вече само на немски език тук.

Споделяне

Bookmark and Share

Една десета от енергията в Германия е от възобновяеми източници

Копирано от | www.dw-world.de | © Deutsche Welle.

Почти една десета от енергията в Германия се добива от възобновяеми източници. През 2007 делът на получаваната от вятъра, слънцето, биомасата и другите регенеративни източници енергия се е увеличил от 8 на 9,1 процента.

При електроенергията увеличението на добива от възобновяеми източници е от 11,9 на 14,3 процента, при това без изграждането на нови съоръжения - ръстът се дължи на по-интензивното използване на вятърната енергия. При горивата има увеличение от 6,6 на 7 процента, при енергията за отопление - от 6 на 6,4 процента.

Отново по данни на Федералния съюз за възобновяема енергия - през миналата година от регенеративните източници са получени точно 86,7 млрд киловатчаса електроенергия. Това е ръст от 13,7 млрд киловатчаса и отговаря приблизително на добива от една ядрена електроцентрала - по думите на председателя на Съюза Йоханес Лакман.

45 процента от екологичния ток са получени от вятърна енергия, една четвърт - от водна.

Само три процента се дължат на слънчева енергия, биомаса, биогаз и земна топлина.

Вятърните електроцентрали са произвели през миналата година 38,5 млрд киловатчаса ток, което е с 8 млрд повече, отколкото през предходната година. Причината - след относително по-малко ветровитите години напоследък, 2007-ма се е оказала по-благоприятна в това отношение.

Ниското увеличение на приложението на биологични горива, т.е. енергията, добита от растителни материали, се дължи на факта, че през 2007-ма година те за първи път са били обложени с данъци. Три четвърти от биогоривата е биодизел, останалото - нефт от растителен произход и биоетанол. В Германия биогоривата се смесват с бензина и дизела в рамките на определени квоти.

Потреблението на топлинна енергия от възобновяеми източници е останало непроменено през 2007-ма.

Делът в общото потребление е нараснал само поради това, че покрай мекото време е използвана като цяло по-малко топлинна енергия. И през 2007-ма над 90 процента от изразходваната топлинна енергия от възобновяеми източници е от биомаса, или растителни и органични суровини. Едва пет процента се дължат на слънчевата енергия, около 2,5 на сто - на земната топлина. По данни на Съюза за възобновяема енергия през 2007-ма година са били спестени точни 115 млн тона от вредния за климата въглероден диоксид, при положение, че през 2006-та година са били само 101 тона.

Стремежът на федералното правителство е до 2020-та година между 25 и 30 процента от електроенергията да се получават от възобновяеми източници.

Споделяне

Bookmark and Share

Да освободим информацията

Стартира кампания, имаща за цел да покаже и да информира колко е полезно използването на отворени формати.

Сигурно всеки е попадал на файл в Интернет във формат, които не може да отвори, поради факта, че не разполага с дадена програма или ако успее, то той не изглежда както трябва. Това, наистина е голям проблем на който има много лесно решение.

Целта на тази кампания е да информира и да помага информацията публикувана от издателите да достига до повече получатели.

Повече информация може да се намери на страницата на кампанията: 

Споделяне

Bookmark and Share

Смърт от небето в най-хубавия град или мутантите на комунизма

Копирано от e-vestnik.bg:

България може да поведе класацията за загинали от паднали козирки, парчета от фасади и прочее. Такива случаи тук – всяка година по няколко. Миналата година жена в Лясковец загина също като момичето във Варна – срути се метална козирка върху нея. По-рано друг подобен случай в Русе, с паднала мазилка…
Но смъртта на момичето във Варна е емблематична, както се казва. Отиваш до банкомата да изтеглиш пари, върху тебе се срутва козирката на сградата и те намират затрупан случайно, като разчистват след 2 дни - в най-хубавия за живеене град в България, според последната класация. Прекрасно място, наистина.

Няколко неща стават болезнено ясни от този случай. По-малкият проблем е, че в България неквалифицирани хора строят сгради или правят ремонти. Иска се квалификация колко арматура да сложиш в бетона, как. По селата, примерно, самоуки строят без проект. Правят балкони, като слагат в бетона желязо на кило – стари вериги, метални пръчки от вторични суровини и т. н. И после – паднал бил един балкон. Разминало се. Строителен контрол няма. Обаче най-опасно се оказва в градовете. И тъй като там минават повече хора, има жертви.

Безхаберието е пропито до мозъка на костите в българина. По-страшни от строителството и контрола са кибиците. Пада козирка. Някакви охранители видели на камерата момиче, ама не били сигурни дали не си е отишло. Полицията оглежда и си отива. Идва багер да разчиства …след 2 дни. А, тука имало труп. Гражданска защита научава от медиите. Имало и запис от камерите, на които се вижда момичето. Никой не погледнал записите 3 дни…

Обясненията на охранители и полиция са абсурд, медиите ги приемат безкритично.

Не било работа на полицията, изнесла се от мястото. Не било работа на охранителите да проверят къде е отишло момичето, дето е било под козирката. Нормално за такива.

Най-страшното бездушие и най-страшната бюрокрация е в полицията. Няма да си помръднат пръста и на милиметър, ако могат да прехвърлят отговорността на друга служба.

Защо в България всеки гледа да прехвърли, да се измъкне? Този манталитет изглежда е от комунизма. Тогава всеки гледаше да бяга от отговорност, всеки знаеше, че някъде отгоре някой друг решава всичко - взимат, дават, проверяват, наказват, уволняват. По-добре да не се бутаме. Само ако ми наредят, ако има писмена заповед… Като в казармата. Комунизмът по принцип беше една казарма…

В полицията казармените взаимоотношения са си същите.

А този манталитет сега се предава от поколение на поколение. Не знам, не чух, не видях. Не е моя работа. Да се оправят. Да правят к’вот щат…

Ами хубаво го е написал човекът.

Но за мен има надежда традицията в предаването на манталитета за поколенията да се прекъсне. Добре че вече не живеем в комунизма. Сега може свободно да се пише и говори, да се изразява мнение. Властта няма тотален контрол върху формирането на общественото мнение. Има шанс критичността, смелостта да се защитава собствената позиция, активността като гражданин да се утвърдят като ценни черти за всяка личност. И повече хора да се убедят че си заслужава да ги практикуват.

Споделяне

Bookmark and Share