Бузлуджа 2008

Снимка: www.bsp.bg

За съжаление тазгодишният събор на левицата потвърждава тенденцията за криза на политическото (и лявото) в БСП. Доказателства - бол: като започнеш от встъплението на Сергей Станишев, където за настоящите основни ценности на БСП бяха посочени вярата, надеждата и любовта, минеш през свалянето на звезда от небето за Председателя и свършиш с разнородната, но за сметка на това обилна развлекателна програма.

Десетките хиляди хора, струпали се за пореден път около връх Бузлуджа заслужават много повече от двете минути, отделени в речта на Председателя на ВС на БСП за някакви що-годе смислени политически послания. С оглед на нелеката ситуация, противоречивите оценки за постиженията на управлението, разколебаването дори сред твърдите поддръжници, имаше нужда да бъдат определени ясни политически ориентири, да бъде зададена посоката в която ще се развива политиката на левицата за да започнем да възстановяваме изгубеното доверие. Ако искаме да обърнем тенденцията на спад и да постигнем сериозен резултат на следващите избори.

Програма, изпълнена със скечове по връчване на грамоти, сертификати, високопарни речи, може да е забавна, но е куха откъм съдържание и не върши работа за да ангажира вниманието и да привлича нови, качествени хора. Пъстрите концерти и хубавите, модерни партита са интересни за мнозина, но все пак една сериозна и солидна партия трябва да предлага на членовете и симпатизантите много повече от участие в забавления и детински закачки на по кафе. Успехи можем да очакваме само ако на новите и млади хора бъде предоставяна възможност и за участие в процесите по вземане на политически решения. Естествено, при наличие на ангажираност, отговорно отношение, при обективен и ясен модел за развитие в зависимост от показаните политически качества.

Очевидно е че в момента формирането на политиката на БСП е затворено в тесен кръг, което ограничава възможностите за адекватна реакция на проблеми, трусове, кризи и други предизвикателства. Очевидно е че този дефицит на демократичност вреди на партията и трябва да бъде отстранен. Чрез реално осъществяване на демократични правила и процедури на управлението и вземането на решения, а ако е нужно и чрез разобличаване на носителите на антидемократизъм.

Споделяне

Bookmark and Share

Бейзболен късмет

Напоследък нямам достатъчно време за да пиша тук. Но пък читатели на блога се интересуваха защо не съм се "похвалил" за последното бейзболно постижение.
За какво става въпрос - тук. В неделя имах малко късмет и Пафката го е отразил в репортажа си. Важно е да се отбележи и заслугата на и.д. мениджъра за победата, чрез добре съставения ред за батиране.

Споделяне

Bookmark and Share