Още малко за БСП и ДС

Ето как завършва интервюто с Евтим Костадинов в днешния брой на вестник Труд:

- Как гледат на вас съпартийците ви от БСП, откакто оглавихте комисията? Отдръпнаха ли се? Голямата част от хората в левицата бяха против закона за досиетата.
- Не разбирам защо моите съпартийци отъждествяват развитието на партията със защитата на бившата ДС и най-вече със защитата на работилите за нея. За развитие на партията си има платформи, цели. Не може БСП да чувства сътресения от дейност, която е напълно в унисон с новите правила в държавата и членството на България в НАТО и ЕС. Ако БСП не се съобразява с тези си виждания, че с отварянето на досиетата и осветяването на действия на бивши служители едва ли не ще рухне държавата или ще се разбие партията - няма нищо опасно. Напротив, скъсването на БСП с това й минало може само да я издигне на no-високо ниво.
- Кои са частите на БСП, които й пречат да се оттласне от миналото си и я дърпат назад към ДС?
- Стремежът за обновление в БСП не е от вчера. По-старата генерация още мисли, че ДС е основата на БСП и партията не може едва ли не да съществува, без да крепи и пази бившите представители на тоталитарните служби. Този стремеж към пазене на тези служби дори от действащия закон за досиетата трябва да се преустанови.

Дебатите, свързани с влиянието и зависимостта между ръководството на БСП и определени представители на бившата Държавна сигурност могат да бъдат само от полза. Колкото повече хора, разполагащи с достатъчно информация, взимат отношение по въпроса за прекъсването на връзките с мафиотските структури, толкова по-добре. Иначе още дълго време в България няма да има нормална лява партия.

Снимката е от интернет-страницата на "Комисията за досиетата".

Споделяне

Bookmark and Share