Новият устав на БСП прави сериозна крачка назад

Преди точно 14 години е учредена Българска социалистическа младеж - вече бивша младежка организация на БСП. Във връзка с годишнината, ръководният екип решихме от името на Георги и от мое име да кажем няколко думи на членовете, симпатизантите и приятелите на БСМ.


Скъпи приятели,

По случай 14-та годишнина от основаването на Българска социалистическа младеж (26 ноември 1994г.) се обръщаме към всички бивши, настоящи и бъдещи членове, симпатизанти и приятели на БСМ и към българското общество със следното послание:

47 Конгрес на БСП взе едно много противоречиво решение за създаването на т. нар. "Младежко обединение", по същество нова младежка организация на БСП. Приетият чл. 45 от новия Устав на БСП е неприемлив стремеж към централизъм и ограничаване на плурализма и демократичността в левицата.

Като млади хора, демократи и социалисти искаме да изразим разочарованието си от приетата разпоредба в новия устав на БСП, с която се подменя досегашната младежка организация на БСП - Българска социалистическа младеж.

БСМ създаде лидери, изповядващи нов начин на мислене, справящи се достойно с отговорности в управлението на партията, в централната и в местната власт; допринесе за развитието, модернизацията и международното признание на партията. БСМ през 14-те години от създаването си беше мощен фактор в полза на демократизацията и европеизацията на БСП.

За съжаление през последните 7 години се забелязва сериозно отстъпление от тези принципи във вътрешния живот на БСП. Механичното подменяне на младежката организация с подчинена вътрешнопартийна структура е само един пример в тази посока.

Хората, които създадоха, развиха и отстояваха принципите и целите на Българска социалистическа младеж ще продължим да се борим за установяването на демократична, свободна и про-европейска левица като основна политическа сила в Република България.


Георги Николов
Председател
на Националния съвет на БСМ

Данаил Георгиев
Главен секретар
на Националния съвет на БСМ

Споделяне

Bookmark and Share

Трамваят се засили по надолнището

Днес, чрез приемането на промените в Устава, БСП реши че не са нужни повече и свали от трамвая едни млади хора, опитващи се да и помогнат да не падне в пропастта на безвъзвратно загубеното доверие, към която са я насочили ватманите.

Ако младите хора са нужни на БСП за да правят реклама и да гъделичкат егото на този или онзи "лидер" - да може и без БСМ.

Ако младите хора в БСП трябва са способни да предават и да плюят по приятелите и другарите си в името на личното оцеляване като партиен началник, като общински съветник, като заместник-председател на държавна агенция, като евродепутат или заради някакво друго място в структурите на властта - да това ще се постигне по-лесно без БСМ.

Ако младите хора в БСП са нужни за да се събират по масовки за да бъдат показвани като "новото лице" на партията и между другото да получат някое и друго потупване по рамото за "свежите" си идеи - да и това може да се случва безпроблемно без БСМ.

Ако ще трябва в името на самоцелното участие на властта, като възможност за реализация на лични или тесни групови интереси, БСП да бъде обезличавана като социално ориентирана партия - да, за това е по-добре БСМ да не се пречка с досадни политически позиции и декларации.

Ако ще трябва да се присмиваме на международните ни партньори и приятели, как наивно са повярвали че са забравени навиците от миналото на авторитарни комунисти и че са прекъснати връзките с елита на Държавна сигурност, ако ще трябва да игнорираме загрижеността им за демокрацията и европейското развитие на България - да, ще трябва да бъде потърсен начин за прекъсване на международните контакти на БСМ.

Да, в БСМ при досегашните условия може и да не сме постигали винаги най-доброто в много отношения. По-важното е, че винаги сме ценяли най-много демокрацията, свободата, справедливостта, солидарността и не сме позволявали да ни наложат компромис с тези ценности.

Политическите ценности тежат и натовареният с тях партиен трамвай е по-труден за управление. Слабите водачи го предпочитат изпразнен от съдържание и стойност, но лек, удобен и маневрен. Слизайки, да им пожелаем на добър път!

Споделяне

Bookmark and Share