Германия на финал!

Браво на германците!

Снимка: http://dfb.de/

Ама турците били играли по-красиво, не заслужавали да загубят. Ми да са вкарали повече голове!

За мен самата победа е красива, без значение с каква игра е постигната. Затова и не се сърдя много на германците, че понякога се отпускат. Те си знаят че е много по-смислено е да се стигне финала с разумна, пресметлива игра. Да се учат горките холандци, които почнаха толкова устремно и много радваха окото, но грохнаха за важните мачове.

Хайде германци, купата е ваша!

Споделяне

Bookmark and Share

Поради что се срамиш ...

... да приемеш че гейовете са нормални хора? И че имат правата на всички нормални граждани в нашето общество? Това ми идва да възкликна, докато гледам и слушам за вълненията, причинени от предстоящия гей прайд парад.

Естествено, парада беше използван от Боян Расате и други ненормалници като удобен повод да се появят пред камери и микрофони. Доколкото следя медиите, нямам впечатление досега проявата да е била коментирана, в масовите от тях, извън скандалния контекст на идиотските фашизоидни изявления на Расате и другите псевдо-патриоти моралисти.

Може да се отбележи и допълнителния нюанс, който Българската православна църква реши да добави в дискусията. Духовниците не са толкова категорични по други социални проблеми, решиха обаче точно по този повод да се изкажат. Вероятно ръководството на Варненската и Великопреславска митрополия по някаква причина има нужда от медиен шум и реклама.

Сигурно, убеден съм, ЛГБТ-темата се обсъжда в доста блогове и форуми. Видях само някои. Доста смислени мнения и послания получават еднообразни средновековно-непросветени коментари. Включващи вариации на темата: защо тия трябва да ни натрапват, да парадират с извратеността си. Най-вероятно на повечето места, като изключим поддържаните от ЛГБТ-организации и активисти, картинката е същата.

Жалко е, но е факт че в обществото ни преобладават хомофобията, страхът и враждебността от различията. Институциите в масовия случай удобно предпочитат да премълчават този тип проблеми, а в популярните медии, в най-гледаните развлекателни предавания, е прието за супер оригинално и забавно гейовете да бъдат обект на обиди, подигравки, публично осмиване и осъждане. Абсолютно лицемерни претенции за всъщност фалшиви ценности и морал, в общество, склонно да издигне в култ безнравствената гонитба на тесния личен интерес, толериращо игнорирането на законите и реда, възхваляващо меркантилно-мутренският типаж като пример за успех и модел за подражание.

Аз, като социалист-демократ, в навечерието на тази демонстрация за равноправие, се чувствам длъжен да заявя своята съпричастност, солидарност и подкрепа. И ще продължа да убеждавам в необходимостта от тях своите приятели, познати и другари.

Лесбийка, гей, бисексуален и транссексуален са определения за сексуална ориентация, но не и основания за различно третиране и дискриминация. Конституцията и законите са категорични по отношение равните и неотменими права за всички граждани. Това дава необходимата основа, но не е достатъчно за да могат ЛГБТ-хората да се ползват пълноценно с правата си и с достойно отношение като граждани и личности. Предразсъдъците са дълбоко вкоренени в нашето общество и ми е трудно да преценя перспективите на борбата с тях. При всички положения обаче трябва да се опитаме да ги преодоляваме - трябват кураж, активност, вяра в себе си, взаимна подкрепа. Сдруженията и ЛГБТ-общността, гражданите, които не робуваме на стереотипи имаме да свършим доста за възпитаване, просвещаване, убеждаване, укротяване на незнаещите, невярващите и враждебните, но и за насърчаване на плахите или примирени потърпевши от хомофобията. Публичната власт, особено когато е доминирана от лява политическа сила, задължително трябва да бъде ангажирана с мерки за преодоляване на неравноправието. Поне докато все още не е обявила официално че ЕС и европейските демократични норми, принципи и ценности не я интересуват.

Споделяне

Bookmark and Share