И Батков ли?!

Награждаването на Тодор Батков с орден "Стара планина" е нищо друго освен безочие и поредната демонстративна подигравка с нормалните и честни хора в тази страна.

Снимката е от dnevnik.bg

Споделяне

Bookmark and Share

Готови ли сме (БСП) за нов Устав и нова Програма? - Превод

Предишният материал беше за вестник ДУМА, който се чете от тясна аудитория и затова съзнателно го написах като послание, което да бъде доловено преди всичко от хората, запознати с вътрешнопартийния живот на БСП.

Тъй като ми направиха забележка, че за пореден път пиша неразбираемо за нормалните хора, реших да изясня за тях какво точно исках да кажа:

1. Реформите, предприети в БСП за да се отговори на изискванията за членство в Социнтерна и в Партията на европейските социалисти не се осъществиха реално - доколкото ги имаше останаха на хартия. Факт е че малко след като Сергей Станишев беше избран за председател на Висшия съвет, реформите реално спряха. Обещания за социалдемократическа политика, леви предизборни програми и гръмки послания, коалиционните формации и т.н. - всичко беше фасада и формални действия за да се покрият определени критерии на световното и европейското ляво движение.

2. Не смятам че Сергей Станишев и тясното му обкръжение могат и изобщо имат намерение да направят партията по европейски демократична, обърната към прогресивните лявомислещи хора, в която свободата, справедливостта и солидарността са истинските ценности. Със съдействието на хора като Ивелин Николов, Антон Кутев и техните покровители, Станишев върна в БСП духа на авторитаризма, установи почит към посредствеността, лицемерието, нагаждачеството. Най-опасното обаче е, че тази система се крепи на порочното влияние на лица, зависимости и методи на действие на репресивните органи на бившата Държавна сигурност. Изобщо не се прикрива стремежа партията да се устрои така, че централното ръководство да може да размества различни фигури като пешки по хоризонтала и вертикала на структурите. Всъщност тази система вече си действа, като виждаме че се прилага и на най-високи нива.

3. В последните 4-5 години партията е благоприятна среда за реализация на безпринципни кариеристи. Всевъзможни интересчии напълниха партийните съвети и повсеместно се водят явни и прикрити борби за постове, вместо да се обсъждат проблемите на хората и да се търсят начини за най-доброто им решаване. За жадуващите облагите от властта всякакви програмни и други политически документи са досадни неща. Честните социалисти в активна възраст са отвратени от атмосферата в партията и предпочитат да не си губят времето на срещи и събрания, от които нищо не произтича, тъй като решенията от името на БСП се вземат в тесен кръг, без оглед на това какво мислят редовите членове. Не мога да си обясня начина на мислене на доста възрастни хора, за които Станишев е най-успешният министър-председател, след като само неговото правителство е дало на пенсионерите 100 лв. допълнително към коледната пенсия. А за жалост партийните структури се крепят на хора с такъв манталитет.

4. На всичкото отгоре и Уставът, и Програмата бяха пуснати за обсъждане в насипна форма, с идеята да се избегнат конкретни забележки и поправки на някои доста спорни идеи. В крайна сметка на делегатите на Конгреса ще бъдат раздадени за приемане текстове, които не са ясни дори на членове на Комисията за изработването на нов Устав. Много е вероятно на Конгреса да не остане достатъчно време за сериозно обсъждане на Устава и Програмата, тъй като ще има безброй изказвания на тема колко е важно да се запази единството на партията на прага на изборите за да се изправим срещу враговете Бойко Борисов и популистите. Трудно ще бъдат удържани желаещите да демонстрират лоялността си към председателя, с мисъл за избираемо място в листите за идващите избори. Как някаква си програма ще привлече вниманието на делегатите след такива важни въпроси? Или пък някой ще обърне внимание че с променения Устав БСП ще се превърне в партия с ръководство, което председателят си посочи, а правомощията на представителните органи за вземане на решения ще бъдат разводнени и преплетени до такава степен че няма да е ясно кой за какво отговаря и каква тежест има.

5. Устав и Програма на модерна лява партия не може и не трябва да се приемат в такава обстановка. Необходима е коренно различна атмосфера в партията, която водещите лица в сегашното ръководство очевидно не искат да създадат. Модернизирането, демократизирането, успешното развитие на БСП по европейски социалдемократически модел няма да могат да се осъществят докато начело са лица, зависими от наследниците на репресивния апарат на бившия тоталитарен режим.

Споделяне

Bookmark and Share