Пак за пресата

Онзи ден писах едни неща за конкретна публикация, а не съм забелязал че в същия ден в e-vestnik.bg е излязла първата част от едно интервю с Тодор Токин и Румен Леонидов, имащо някакво отношение към темата. Вчера пуснаха и втората част на интервюто, а междувременно се появи "Справка-анализ за българските вестници".

Съмнявам се посочените материали да имат пряка връзка с публикацията, станала повод за моите писания. Едва ли двамата интервюирани са най-големите светци в българската журналистика и не искам да ги превъзнасям като борци за справедливост. Но публикуваното в e-vestnik ми прилича на някакъв вид реакция на трайните тенденции на манипулации, слагачество, сервилност и слугинаж в нашата преса. Ще видим дали ще се получи дискусия по темата из медиите и обществото.

Споделяне

Bookmark and Share

Уфф, че смърдии...

Сигурно доста хора са прочели днешната статия в Монитор, "посветена" на председателя на Народното събрание.

Няма да взимам отношение за да защитавам работата или личността на Георги Пирински - не това ми идеята, а и не ми е работа. Възмутен съм от начина, от стила, от подхода на журналистката за да изпълни възложената поръчка. Като нормално възпитан човек се питам: "Може ли така бе? Докога ще гледаме такива лайнометски изпълнения?"

Ясно е че ДПС са сърдити за нещо на председателя на НС. Какъвто и да е поводът, бива ли противоречията да бъдат изразявани в национален всекидневник точно по този грозен начин? Отдавна не бях чел в сериозен вестник поръчкова статия с чак толкова долнопробно качество. Хубаво - развий си теориите за времето на предишното правителство на БСП, за гражданството на Пирински или за каквото друго ти изнася, ама имай малко усет за приличие и добър тон. Няма да се хващам за свободните съчинения с фактите и (не)придържането към истината.

Любопитен съм и ще очаквам каква ще е реакцията от журналистическата общност. Би трябвало да има някакви механизми - по-скоро неформални, по които журналистическата общност да поддържа хигиена в своята среда. Или по-скоро, ако съдя по фактите, механизмите действат в другата посока?

Дано не чакам дълго или по-лошото - напразно.

Споделяне

Bookmark and Share

Едно намигване ;-)

Ето линк към един забавен материал. За да се подсещаме че изпадането в крайности обикновено ни прави да изглеждаме смешно.

Споделяне

Bookmark and Share

Аз ще гласувам за Христо ...

... утре вечер!

Споделяне

Bookmark and Share

Турция забранява достъпа до YouTube

© AFP

Това съобщи преди малко германският Франкфуртер алгемайне цайтунг. Причината властите да ограничат достъпа за цялата държава е клип, който бил обида към основателя на модерната турска държава Ататюрк. Вместо началната страница на YouTube, тази сутрин на екрана се изписвало че достъпът до страницата е спрян по силата на решение на съд в Анкара.

Турските власти май вече съвсем са разколебани в намерението да присъединят държавата към ЕС. "За" по-нататъшното разширение на Съюза съм, но мястото на Турция като кандидат поражда най-много съмнения. Все по-трудно се намират доводи, подкрепящи тази кандидатура. Подобни действия в никакъв случай не се аргумент в полза на комшиите.

Споделяне

Bookmark and Share