Пак разлайване на кучетата

Днес, през всички медии, до нас стига поредния залп от димки, предназначени да прикрият от публиката нищоправенето по наистина важните за хората въпроси. Изчезналият доклад на Станишев и табелките на Масларова не могат да убедят сериозните хора, че се раздава възмездие за злоупотребите на предишната власт. А пък основанията за искане отстраняването на Първанов са толкова изсмукани от пръстите, че не си заслужава да бъдат коментирани. Аз лично, а ако не се лъжа и немалко други хора очакват от правителството едни по-различни действия.

Ако някой е забравил, ще напомня някои от причините, накарали хората да гласуват на парламентарните избори наказателно срещу тройната коалиция: неспособността/нежеланието да реформира съдебната система, която вместо правосъдие, често раздава несправедливости; политическите чадъри над престъпни групи и това че властта практически беше техен служител; неравностойните замени на атрактивни гори и земеделски земи; незаконното застрояване на Черноморието и планинските курорти; безобразните кражби от парите на българските и европейските данъкоплатци в земеделието, инфраструктурното строителство, екологичния сектор; източването на ДДС, от който “бизнес” някои за месеци станах безобразно богати" пред очите на съседите и служителите си; скъпото, но некачествено здравеопазване; неефективната система за социални помощи с безброй пробойни, през които да бъде източвана.

Ако някой, вече пети месец след като разполага с цялата изпълнителна власт, все още изпитва затруднения да разкрие схемите за злоупотреби, да идентифицира облагодетелствалите се лица, да посочи ролите на всеки по веригата, да събере доказателства за вината им и т.н., значи не знае какво и как да прави с властта. Или много добре знае как, но не иска да предотврати злоупотребите, а просто да овладее или смени схемите с други подобни?

Наблюдавайки действията на Борисов и компания от последните месеци, съм принуден да се съглася с оценката на тандема Райчев-Стойчев (с които иначе рядко мисля сходно):

"България, начело с г-н Борисов, сега наистина воюва с близкото си минало. Но воюва само символично, както беше в Полша на близнаците Качински. Ще се преразгледа ли приватизацията (т.е. главната несправедливост и кражба)? Не! Символично ще накажат двама-трима софийски безобразници. А реституцията? Не! Ще се съдим като държава с цар Симеон (и ще загубим делото, помнете ни думата) за гори. Ще поискаме ли отговорност от всички политици на прехода? Не! За повечето няма и да си спомним, други ще се отърват с лека уплаха, може би за пред Европа някой все пак ще лежи (което е съмнително).

Т.е. главният социално-политически смисъл на режима сега е да утвърди основните резултати от прехода. Символното насилие, на което сме свидетели, е всъщност легитимираща процедура. Колкото и да наподобява първобитен ритуал, това символно насилие фактически узаконява завинаги новите отношения на собственост. То е отричане, което същински утвърждава, но вече окончателно!"

Не симпатизирам на Борисов, но ще се зарадвам да направи нещо в опровержение на горното. Не за друго, а защото към момента няма кой друг да свърши работата. Видя се че на БСП не може да се разчита. Чак за след няколко години има изгледи положението да бъде променено.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!