Младите са леви, само че в Германия

В Германия съществува проект, наречен Juniorwahl (младежки избор). Това е най-големият училищен проект в Германия, в който участват в мрежа повече от 1000 училища в цялата страна. От 1999 г. насам т. нар. младежки избор се провежда по време на изборите за провинциалните парламенти, за Бундестага и за Европейския парламент. Досега в проекта се взели участие над 350 000 младежи. Десетки хиляди младежи под 18-годишна възраст ще могат да подадат своя глас и на предстоящите през септември избори за Бундестаг. Разбира се, изборът е фиктивен и не оказва влияние върху изборните резултати. Предизборната обстановка и процесът на гласуване и определяне на резултатите, обаче се възпроизвеждат автентично, тъй като по време на учебните часове вотът се подготвя и провежда съдържателно, а учениците имат възможност непосредствено да изживеят и да се упражнят в демокрация.

А ето я и “новината” в това съобщение: при тазгодишните европейски избори, в рамките на проекта около 80 000 ученици са подали гласове. В резултат на това Социалдемократическата партия на Германия извоюва победа с неголяма преднина от 23,2 % от гласовете, пред ХДС/ХСС (20,5 %) и Зелените (15,1 %).

Кога ли в България лява партия ще получи такъв резултат сред младите хора? Може би когато младежите и вместо да се радват на срещи в Москва с товарищ-ите си от партията на Путин, предпочетат взаимодействието с другарите си от Германия? А по едно време левицата беше хванала вярната посока

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!