Оставки

Снимка: www.bsp.bgЕдни хора съставиха подписка с искане за оставка на всички ръководни органи в БСП, с което да бъде поета отговорността за изборния разгром. С което съм съгласен.

Други хора пък решиха че могат да продължат да я карат по същия начин и затова изразяват верността си към Сергей Станишев. С което няма как да се съглася. Не е нормално след като те бият с разлика повече от два пъти, след като получиш най-ниския резултат в национални избори от началото на промените насам, да продължаваш да твърдиш че си се справил чудесно и успешно със задачите, да даваш “висока оценка на работата и стила на управление”.

Вотът на избирателите и също така пасивното и апатично отношение на членовете и активистите по време на кампанията, ясно показаха че Сергей Станишев, Румен Петков, Румен Овчаров, Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Кирил Добрев, Антон Кутев и приближените им, не могат да бъдат лица на БСП и левицата. Подходът към политиката и моделът на отношения към структурите, който тези фигури олицетворяват, не е в състояние да печели доверие, отблъсква хората и за в бъдеще ще води до все по-слаби резултати на избори.

Почти съм сигурен че гореспоменатите не споделят мнението ми. И затова, без самите да го поискат, предизвикването на оттеглянето им от ръководството на БСП не е проста задача. Имайки някаква бегла представа за вътрешните отношения и зависимости в партията, мога да предположа че вече се уточняват имената на доверени и проверени лица, които да заменят някои от станалите непопулярни членове на ръководството. Предлаганият ни вариант, делегатите, приели противоречивата нова Програма, неудачен нов Устав, избрали и аплодирали Станишев и екип, да се съберат за второ заседание на 47-ия Конгрес изглежда подходящ за реализирането на този план. Разместване на фигури, “презареждане” на система и механизъм, функциониращи по-добре познатият неефективен, но осигуряващ контрол начин.

Дали другият вариант – подлагане на нов избор на цялата ръководна структура на БСП, отдолу до горе, ще направи възможна промяната – издигане на ключовите позиции от нови лица, с нов манталитет, които да въведат в действие истински демократични процедури за взимане на решения? Не ми се иска да мисля така, но шансовете за успех са под 50 %. Имайки предвид структурата и състава на активната членска маса към момента, съм длъжен да изпитвам известни съмнения.

Мнозинството се състои от възрастни хора, достойни за уважение и симпатия, повечето от които са способни мислят и анализират трезво и разумно. Те искат промяна, могат да намерят правилното решение, но може и да не стигнат до него. В общия случай, тези хора вече не са в състояние да поддържат множество социални контакти. Информират се по немного канали, често от най-масовите и достъпни медии. Няма гаранции, че това мнозинство в БСП ще успее да достигне до точната и обективна информация за лицата, процесите, взаимовръзките, намеренията и т.н. за да си направи на тази основа обективен анализ и да вземе най-доброто решение. Може ветераните да направят правилната преценка, може и да сбъркат пак.

Неголяма, но много активна напоследък група, е съставена от типичната “червена клиентела”. Дребни служители в администрацията, зависими от началството, покорни и неспособни на самостоятелно мнение и решение, както и по-високопоставени чиновници или членове на политически кабинети, с амплоа осъзнато и целенасочено да се поставят в услуга на силния на деня в преследване на личната си изгода. Техният избор е предопределен – задържане на статуквото до дупка.

Третата основна категория, които знаят какво точно и искат промяна - сме малцинство …

Сещам се за една фраза, повтаряна често от един приятел – че болестта на един организъм подлежи на лечение преди достигането на определена степен на увреждането. Засега май само д-р Хаус може да каже дали не сме във фаза на реанимация на умиращ организъм.

Снимка: www.bsp.bg

Споделяне

Bookmark and Share

1 коментара:

Владимир Йосифов каза...

Прогноза : Татяна Дончева

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!