За възможното и невъзможното

СРОКСОС отново подемат инициатива за протест пред сградата на Народното събрание – 11 февруари, от 11.00 часа.

Имат известно основание тези, които се съмняват че с такива действия най-ефективно ще се прокарат желаните реформи. Промяната чрез натиск от обединени граждани може да не изглежда много близка от днешната перспектива, но не невъзможна. Видно е че акциите на организирано изразяване на недоволство предизвиква смущение, отстъпки и опити за действия в обществена полза от страна на властта. Разбира се, наивно е да се смята че крепителите на статуквото – т. нар. „основни” политически партии ще поискат толкова бързо да променят системата за контрол, манипулации и злоупотреби с управлението, облагодетелстваща ги по почти перфектен начин. Нужен е постоянен, неотслабващ натиск върху властта за промяна, от страна на свободни и мислещи граждани. Докато същите тези свободни и демократично мислещи граждани осъзнаят необходимостта и съумеят да се организират политически извън формите на изпразнените от съдържание партии на прехода. За да поискат доверието на съгражданите си да управляват от тяхно име и в техен интерес. Това са възможни неща.

Всяка от представените в парламента партии (без някои части на Атака), включително ГЕРБ, са участвали в управлението на страната през миналите 20 години. Получили са доверие и са имали възможността да поправят грешките, заложени в началото на прехода и да установят истински демократично управление в услуга на гражданите. Очевидно са проиграли и доверието и възможностите. Всички от горепосочените са се доказали (и продължават да го правят) като недемократични и несвободни партии. С неясни финансови зависимости, с непрозрачни вътрешни отношения, с органи и механизми за взимане на решения недостъпни за „непросветени”, с тесни, капсулирани групи около ръководствата, отглеждащи клиентела. Дали мислещите и свободни граждани на тази страна да се доверят отново на някоя от тези групировки че ще промени нещо съществено и би управлявала в обществен интерес? Малко вероятно , бих казал невъзможно.

По-добре партиите на статуквото, на „червено-синята мъгла” да бъдат държани настрана от протестите за промяна. Не е най-важно новата политика да започне от утре. Най-важно е да се прави по честни правила, от нови хора - с чисти ръце и с ясно лице.

Споделяне

Bookmark and Share

1 коментара:

Анонимен каза...

Подкрепям това мнение. Ето и едно предложение за гражданска активност и едно критично отношение...

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!