Фокусиране на протеста?

Появиха се няколко мнения, че последният протестен митинг бил провал – заради по-малкият брой хора, заради някои "приспивни" песни, заради отказа от нов сблъсък с полицията и др.

Не е лесно да бъдат активизирани хората за да се включат масово в протестни акции, при положение че е вече трудно да бъде спечелено доверието им. Недоверчивостта е оправдана и основателна, след десетилетия на лъжливи обещания и злоупотреби от страна на какви ли не политици. Вече е доста трудно да убедиш някой че си почтен и че искрено искаш промяна. Но не е невъзможно. С упоритост и постоянство, с избор на верните тези и послания, с фокусираност на исканията, промяната може да се предизвика.

Редица организации вече поставиха на общественото внимание свои предложения, насочени към промяната в статуквото. Наред със специфичните различия, предопределени от профила на всяка организация, са налице немалко общи елементи. Мисля че са налице предпоставки, в името на това да върнем политиката на гражданите, на основата на обединяващия стремеж към укрепване на българската демокрация и свободно общество, да се основе неформална коалиция за реформи. Коалиция, съставена от демократични и прогресивни организации и граждани, отстояваща и бореща се за провеждането на реформа, чрез която да се постигне отговорно управление и институции, служещи на гражданите. Вижда се, че от различни страни тръгват инициативи в тази посока. На преден план вече се открояват искания и решения на първичните проблеми на българската политическа система и функционирането на публичната власт.

Същевременно не бива да се отслабва гражданския натиск. Обществените процеси от последните години недвусмислено говорят, че в настоящия момент няма по-ефективен подход за осъществяване на необходимите реформи, от упражняването на публичен натиск чрез граждански акции. Почти всички останали форми за въздействие ще бъдат с лекота неутрализирани от корумпираното, отчуждено и загубило доверието на хората политическо статукво. Необходима е максимална активност и мобилизация за гражданско действие на всички, които не приемат българската политика да бъде такава, каквато е днес, които искат в България да има истинска европейска демокрация и управление в услуга на гражданите.

Струва ми се, че за да бъдат максимално добре организирани, с мобилизираност и масовост на участието и посредством това с достатъчно сила за въздействие върху съответните институции, протестните митинги е целесъобразно да се провеждат в период от поне две седмици между всеки.

Споделяне

Bookmark and Share

4 коментара:

Анонимен каза...

AMAN OT ULICHNA PSEVDODEMOKRATSIA, NE MOZHE SULJO I PULJO DFA SI RAZ\VIAVAT BAJRAKA NAVSIAKYDE, OT MEN TOLKOVA,

Анонимен каза...

Аман от полиглоти ще кажа пък аз Чиче Сульо Пулев-коментатор Малко им остана на такива като теб

Анонимен каза...

Съгласен с идеята за регулярни протести. Резултатите от тях обаче трябва публично достоверно да се предоставят на гражданите в цялата страна. Точно липсата на навременна и достатъчна информираност, а от тук и на организираност във времето ни докараха тези 20 години очаквания-естествено неефективни. Виждам, че тук(в електронната среда) има хора литератори, политолози,социолози и други полезни люде, които са в състояние навременно и разумно да се изразят, анализирайки случващото се. Може би благодарение на Бого интелектуалната електронна говорилня е факт, но нека тя излезе от черупката си (предвид спецификата на комуникацията) по-близо до обикновения човек със съответната конкретика. Моля предложете му!Утре ще погледна за отговора Ви.

Unknown каза...

Не познавам Бого лично, по мои приятели го познават, така че ще се намери как това да стигне до него.
Иначе моето убеждение е че промените се извършват от организирани структури, като партиите например. Такива организации от една страна са легитимно средство за изразяване на политическата воля на гражданите, а от друга, което е по-важното, разполагат възможности за пряка връзка с хората - срещи, събрания, обсъждания и т.н. Интернет е добро място за получаване на информация, но за да спечелиш доверието на хората и да ги присъединиш към дадена кауза няма по-добро средство от живата, непосредствена връзка, от разговора очи в очи. За да убедиш хората за промяна, трябва да си сред тях.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!