Върховенство на закона когато ни изнася ли?

Съжалявам че днес няма да мога да съм на площада, но се солидаризирам чрез участие онлайн.

По време на вчерашния протест си пролича колко се страхува политическата върхушка от всички цветове, че политически искания се предявяват от обществени структури, които не са под контрол. И от това че протестите срещу корупцията и злоупотребите в политиката получават все по-голяма подкрепа в обществото.

Този страх от загуба на контрол върху обществото доведе лумпенизираните хулигани, като повод властта да респектира настоящи и бъдещи мирно протестиращи. Посланието е много ясно – ако не си послушна, казионна организацийка – „законът ще се изправи срещу теб с цялата си сила” – т.е. бой и арести. Връщат ни в тъмните времена на тоталитарния режим, ни повече, ни по-малко. Много точно го каза Христо – „управлението на Сергей Станишев от 2005 насам, или както един приятел много успешно го определи, управлението на БСП и ДПС, с любезното съдействие на НДСВ, бележи завършващата фаза на връщането на сцената на манталитета, практиките, фамилиите на късния комунизъм”.

Цинично е изразяването на възмущение срещу нарушаването на закона и обществения ред, когато сам си го организирал за да омаскариш няколко може би наивни, но честни момчета и момичета. Още по-цинично е, когато години наред обезпечаваш законодателно, административно и съдебно управленията, действащи в ущърб на собствените си съграждани. Къде е силата на закона срещу Вальо Топловци, Маргиновци, Л. Стойков-М. Николовци, Герговци, Алексейпетровци и многото други знайни и незнайни „строители на съвременна България”. Защо законът не защитава живота и здравето на немногото писатели, журналисти и др., осмелили се да осветят задкулисните покровители на тези герои.

Докато законите се използват за разправа със студенти, изрядни граждани със собствена позиция, с хора като дядо Деньо, протестите срещу цинизма и корумпираността на политическата върхушка ще продължат да са основателни и справедливи, ще имат все по-голяма подкрепа сред разумните хора в тази страна.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!