Трамваят се засили по надолнището

Днес, чрез приемането на промените в Устава, БСП реши че не са нужни повече и свали от трамвая едни млади хора, опитващи се да и помогнат да не падне в пропастта на безвъзвратно загубеното доверие, към която са я насочили ватманите.

Ако младите хора са нужни на БСП за да правят реклама и да гъделичкат егото на този или онзи "лидер" - да може и без БСМ.

Ако младите хора в БСП трябва са способни да предават и да плюят по приятелите и другарите си в името на личното оцеляване като партиен началник, като общински съветник, като заместник-председател на държавна агенция, като евродепутат или заради някакво друго място в структурите на властта - да това ще се постигне по-лесно без БСМ.

Ако младите хора в БСП са нужни за да се събират по масовки за да бъдат показвани като "новото лице" на партията и между другото да получат някое и друго потупване по рамото за "свежите" си идеи - да и това може да се случва безпроблемно без БСМ.

Ако ще трябва в името на самоцелното участие на властта, като възможност за реализация на лични или тесни групови интереси, БСП да бъде обезличавана като социално ориентирана партия - да, за това е по-добре БСМ да не се пречка с досадни политически позиции и декларации.

Ако ще трябва да се присмиваме на международните ни партньори и приятели, как наивно са повярвали че са забравени навиците от миналото на авторитарни комунисти и че са прекъснати връзките с елита на Държавна сигурност, ако ще трябва да игнорираме загрижеността им за демокрацията и европейското развитие на България - да, ще трябва да бъде потърсен начин за прекъсване на международните контакти на БСМ.

Да, в БСМ при досегашните условия може и да не сме постигали винаги най-доброто в много отношения. По-важното е, че винаги сме ценяли най-много демокрацията, свободата, справедливостта, солидарността и не сме позволявали да ни наложат компромис с тези ценности.

Политическите ценности тежат и натовареният с тях партиен трамвай е по-труден за управление. Слабите водачи го предпочитат изпразнен от съдържание и стойност, но лек, удобен и маневрен. Слизайки, да им пожелаем на добър път!

Споделяне

Bookmark and Share

5 коментара:

Анонимен каза...

Явно аз съм от категорията "общински съветник" в твоята предателската класификация. Няма да се впусна в собствената си защита, по простата причина, че не се чувствам нито за миг виновна и гузна. Пиша това само и единствено заради теб и още няколкото достатъчо интелигентни хора в тази група, които със сигурност са способни да разберат.
Знаеш, че никога не съм вярвала в каузата БСМ. Въпреки че от 3 години не спирам да изразявам и да работя за активната си позиция, да се боря със статуквото, отново се намират хора, дори и в твое лице, да кажат, че се слагам заради някакъв пост. Това, че го правя не чрез БСМ не означава, че няма друг начин и че той не се нарича Младежко обединение. Защото противоборството не е с БСП, а с определени хора, които се опитват и често успяват да използват за собствена облага партийната организация.
Може и да го наричаш плюене, но от устата на Георги да чуя подобни приказки, наистина приех като абсолютна наглост. При положение, че няколко пъти ми е казвал, че е председател-институция, който-която не се занимава с някакви си дребни работи като каквато например е организацията на млади хора за най-големия партиен събор Бузлуджа, а и наистина не виждам нито едно полезно действие от негова страна по нито един друг повод.
Но стига толкоз за това. След толкова много разговори, а и след толкова дълги години борби си мисля, че всеки има правото да реализира своето участие в политиката както и където прецени. Пожелавам ви успех, на теб и на БСМ!
Галина Асенова

Unknown каза...

Здравей Галя. Радвам се че си сред (все още) малкото читатели на този блог. Благодаря ти че си си направила труда да пишеш тук и също за откритата и откровена позиция.
Сигурно е наша грешка и го оценявам като слабост, че не сме успели да изясним достатъчно добре нещо много важно и основно. БСМ не е Жоро, не съм и аз и цялата съпротива не е заради някой от нас или около нас, а заради принципа, модела за ангажиране и участие на младите хора, който БСМ предлага. Защото вярваме, че само така - развивайки се самостоятелно, без пряко вмешателство от страна на всеки новодошъл председател, заместник-председател/секретар или отговарящ за младежката политика, може да предпазим хората ни от това, което много точно си посочила - определени хора да използват едни наивни ентусиазирани младежи идеалисти за "ново лице", всъщност за маска, зад която да си реализират старите схеми на търговия с влияние и политически позиции в собствена или тясногрупова облага.
Поздрави, успех и на теб!
Дани

Unknown каза...

След като Галя изрази позицията си, поне да го направя и аз.

Ако за теб е наглост това, което Георги е казал според мен е безочливо нагло (или иначе хубаво казано "гьонсуратлък") да се критукува поведението на един човек по този начин, а да си затваря очите за откровено "сатрапските" действия на хора като Кирил Добрев, Антон Кутев, Ивелин Николов.

Хора, които са на светлинни години от каквито и да е ценности свързани с лявото и социализма.

Ето защо не мога (ти знаеш мн добре, че никога не съм) да приема аргументите ти и смятам всяка позиция в тази посока, която изразиш, за мотивирана от различни на официално заявените идеи.

Анонимен каза...

Аз пък аплодирах бурно изказването на Галина в неделя и искам да я поздравя за това че единствена успя да формулира изумително искрено и точно може би най-истинските мотиви за новата редакция на любимия ми член от устава! Сталинската теза бе повече от ясна: наглост е БСМ да претендира да бъде МО на БСП, при условие че единственото което прави последните години е да критикува.
И все пак, въпреки иронията която вложих в първото изречение, аз не мога да си позволя да окачествявам Галина (не само заради личните ми симпатии към нея) или който и да е с подобен скромен стаж като предател и т.н. Не видях и Дани да е говорил за предатели и не разбирам защо "гузен негонен бяга". Дори нещо повече - аз се възхищавам на ентусиазма на Галина и вярвам че е искрена в желанието си да бори статуквото. Но имам една лоша новина за нея, която обаче няма да споделя, защото всеки трябва да си се опари сам! Дано не звуча назидателно, но в крайна сметка всеки от нас е минал по тези пътеки, разделил се е с много илюзии, изял си е шамарите и е стигнал до позицията на Дани и "наглостта" на Жоро.

Анонимен каза...

По повод последния коментар. Това за опарването много добре го разбирам, а и вече го усещам на гърба си. Със сигурност някой ден ще се изморя, защото циментовите глави са прекалено много, а и кочината е претъпкана. Но продължавам да твърдя, че именно хората, за които Илия говори са хора, които стоят извън тази кочина /сори за грубия израз/, с които вярвам, че може да направим крачки напред. Много пъти сме спорили и често не съм се съгласявала. С Николов, Кутев или Добрев /не знам защо само тях си изброил, има поне още 30 души, които са в това число, но да приемем, че тримата представляват ИБ/. И те са единствените, които са доказали, че да не си с нас не означава да си против нас. Само влез в сайта на РЕД да видиш как всяко мнение се толерира, или ела на една РЕД сбирка да чуеш как се водят разговори с инакомислещи...
Не искам да споря с вас. Знам, че гледайки от собствената ви камбанария сте прави. Помислете си само за миг каква сила сме, ако можеше някак си да се разберем. И двете страни, ако въобще може да се делят по този начин, само губят от тези конфликти. За съжаление и както изглежда - неразрешими!
Галина

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!