Новият устав на БСП прави сериозна крачка назад

Преди точно 14 години е учредена Българска социалистическа младеж - вече бивша младежка организация на БСП. Във връзка с годишнината, ръководният екип решихме от името на Георги и от мое име да кажем няколко думи на членовете, симпатизантите и приятелите на БСМ.


Скъпи приятели,

По случай 14-та годишнина от основаването на Българска социалистическа младеж (26 ноември 1994г.) се обръщаме към всички бивши, настоящи и бъдещи членове, симпатизанти и приятели на БСМ и към българското общество със следното послание:

47 Конгрес на БСП взе едно много противоречиво решение за създаването на т. нар. "Младежко обединение", по същество нова младежка организация на БСП. Приетият чл. 45 от новия Устав на БСП е неприемлив стремеж към централизъм и ограничаване на плурализма и демократичността в левицата.

Като млади хора, демократи и социалисти искаме да изразим разочарованието си от приетата разпоредба в новия устав на БСП, с която се подменя досегашната младежка организация на БСП - Българска социалистическа младеж.

БСМ създаде лидери, изповядващи нов начин на мислене, справящи се достойно с отговорности в управлението на партията, в централната и в местната власт; допринесе за развитието, модернизацията и международното признание на партията. БСМ през 14-те години от създаването си беше мощен фактор в полза на демократизацията и европеизацията на БСП.

За съжаление през последните 7 години се забелязва сериозно отстъпление от тези принципи във вътрешния живот на БСП. Механичното подменяне на младежката организация с подчинена вътрешнопартийна структура е само един пример в тази посока.

Хората, които създадоха, развиха и отстояваха принципите и целите на Българска социалистическа младеж ще продължим да се борим за установяването на демократична, свободна и про-европейска левица като основна политическа сила в Република България.


Георги Николов
Председател
на Националния съвет на БСМ

Данаил Георгиев
Главен секретар
на Националния съвет на БСМ

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!