64 % от бременните българки продължават да пушат

Данните са според проучване на "Surecheck", за което прочетох в Mediapool.bg.

64 на сто от бъдещите майки осъзнават вредите върху детето и въпреки това само намаляват цигарите, а не ги спират.

...

Не липсата на информация, а липсата на воля пречи на бременните жени у нас да спрат цигарите. Почти 100 процента от майките обаче отказват цигарите по време на кърменето на детето. От маркетинговата агенция поясниха, че майките упорито вярвали, че тютюнът уврежда кърмата им. 90 на сто от майките обаче започват да пушат веднага, след като спрат да кърмят детето си.

Основната причина, посочена от интервюираните жени, за да спрат цигарите, е, че са разбрали късно за бременността си и са решили, че вредата върху бъдещото дете вече е нанесена.

...

Една част от запитаните са уточнили пред анкетиращите, че лекарите им не са ги информирали за опасностите при продължаване на пушеното по време на бременността, а някои от тях дори не са били запитани дали пушат. А 41 на сто от жените са посочили като причина да не спрат цигарите съвет от лекар, да не стресират организма си с рязко спиране на пушенето, а да намаляват постепенно цигарите до 3-4 дневно.

Според специалистите, най-голям е рискът през първите седмици на бременността, но увреждането на плода продължава през целия период на бременността. Най-честите проблеми са спонтанни аборти или недоносване на плода, а също и малформации.

Пълна идиотщина. Знаят че ще увредят детето, но въпреки това продължават да пушат?! Сигурно много съчустват на изоставените болни деца в детските домове, а в същото време най-безотговорно са на път да вкарват собственото в тази категория.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!