Цитати

Публикувам цитат от една книжка, който ми хареса. Текстът е превод от Херман Хелер и гласи че:

Не е стабилна и остава с недъзи всяка формална демокрация, в която цялостният обществен ред не е подчинен на нормата за справедливост … такава демокрация крие в себе си огромен риск от връщане към авторитарна власт.

И още малко:

Общество, което не успее да съчетае своите интереси на основата на общо споделени разбирания за справедливост, поставя под въпрос собственото си съществуване.

Много съжалявам че написаното от Хелер преди доста време, днес звучи като точна диагноза за състоянието на обществото ни.

Да не вземе обаче сега някой да ми обяснява как ние сме си били виновни, че всичко зависело от хората в България. Сякаш днес хората реално могат да променят нещо в обществения живот. И да искат, повечето не знаят как. Просто демокрацията не е просто нещо, за да си гражданин на демократична държава трябва да имаш съответна подготовка, да имаш поне базисна демократична политическа култура. След тоталният контрол на комунистическия режим, възпитавал години наред в страх и послушание, нямаше как от само себе си хората да развият бързо нужните познания и умения, да бъдат убедени и да почувстват потребността активно да участват в обществения живот.

Една част от нас носи особена отговорност да дава посоката на общественото развитие и ако трябва някъде да се търси вина за общите неудачи, то следва най-напред тя да бъде потърсена сред тази група българи. В тази връзка уместно ми се струва следното изявление:

Аз съм убеден, че политиците в България разбират това, че носят голяма отговорност пред обществото и съм сигурен, че те ще направят необходимото, за да възстановят и да осигурят доверието на хората в България.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!