Насилие в училище

Гледах клипчето с учителката, малтретирана от учениците си. Ужас, направо съм потресен. Пълни идиоти, които се насърчават един друг, кой ще покаже най-голяма простотия. А най-големият стимул за простеене е това, че са записвани и после ще се качат в интернет за ги гледат всички. Защото там ще им се радват, ще получат одобрение и насърчителни коментари. За съжаление.

Бруталността, арогантността, правото на силния, насилието над правото и над по-слабите, налагането на собственото его над всичко са се превърнали в норма за поведение и стават устойчив модел на поведение за все повече хора.

Много добри коментари по повод случката прочетох от Симион Патеев и Петър Краевски. Няма нужда да добавям много неща, при положение че изцяло съм съгласен с позициите им, а и хората пишат доста по-добре от мен.

За съжаление в средата, в която се формира мнението на младите хора, почти липсват алтернативни на мутренско-идиотстия типаж примери за подражание. Като започнем от клиповете в най-популярните музикални телевизии, реалити-предаванията по гледаните канали, минем през "екслузивните" интервюта на цели страници с известни престъпници в най-четените вестници, главните герои от лъскавите страници на лайф-стайл списанията и завършим с "войната по пътищата" - резултат от тоталното незачитане на елементарни правила от страна на хора, убедени може би че са нещо повече от другите и опитващи да показват чувството си за превъзходството всяка минута.

А всъщност има положителни примери, успяващи хора, разчитащи преди всичко на интелект, знания и почтеност. Трябва само малко повече да се огледаме и да се постараем да ги извеждаме на преден план.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!