Бузлуджа 2008

Снимка: www.bsp.bg

За съжаление тазгодишният събор на левицата потвърждава тенденцията за криза на политическото (и лявото) в БСП. Доказателства - бол: като започнеш от встъплението на Сергей Станишев, където за настоящите основни ценности на БСП бяха посочени вярата, надеждата и любовта, минеш през свалянето на звезда от небето за Председателя и свършиш с разнородната, но за сметка на това обилна развлекателна програма.

Десетките хиляди хора, струпали се за пореден път около връх Бузлуджа заслужават много повече от двете минути, отделени в речта на Председателя на ВС на БСП за някакви що-годе смислени политически послания. С оглед на нелеката ситуация, противоречивите оценки за постиженията на управлението, разколебаването дори сред твърдите поддръжници, имаше нужда да бъдат определени ясни политически ориентири, да бъде зададена посоката в която ще се развива политиката на левицата за да започнем да възстановяваме изгубеното доверие. Ако искаме да обърнем тенденцията на спад и да постигнем сериозен резултат на следващите избори.

Програма, изпълнена със скечове по връчване на грамоти, сертификати, високопарни речи, може да е забавна, но е куха откъм съдържание и не върши работа за да ангажира вниманието и да привлича нови, качествени хора. Пъстрите концерти и хубавите, модерни партита са интересни за мнозина, но все пак една сериозна и солидна партия трябва да предлага на членовете и симпатизантите много повече от участие в забавления и детински закачки на по кафе. Успехи можем да очакваме само ако на новите и млади хора бъде предоставяна възможност и за участие в процесите по вземане на политически решения. Естествено, при наличие на ангажираност, отговорно отношение, при обективен и ясен модел за развитие в зависимост от показаните политически качества.

Очевидно е че в момента формирането на политиката на БСП е затворено в тесен кръг, което ограничава възможностите за адекватна реакция на проблеми, трусове, кризи и други предизвикателства. Очевидно е че този дефицит на демократичност вреди на партията и трябва да бъде отстранен. Чрез реално осъществяване на демократични правила и процедури на управлението и вземането на решения, а ако е нужно и чрез разобличаване на носителите на антидемократизъм.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!