Скоро ще има забрадки в турските университети?

Снимка - архив на вестник СЕГА От днешните новини разбираме че студентките в турските университети скоро може да получат правото да носят ислямски забрадки. След компромис между правителството на Партията на справедливостта и развитието, което се ползва с обществена подкрепа, и националистическа опозиционна партия е направено предложение за промяна в законодателството, вследствие на което ще бъде премахната забраната от 1989 г. за носене на ислямски забрадки във висшите учебни заведения в Турция.

Снимка - Ройтерс/вестник СЕГАКакво става с турското общество? Този въпрос си зададох и по повод новината за забраната на достъпа до YouTube. Очевидно ще се окаже прав този мой познат, който твърди че в Турция стремежът за европейска интеграция (и възприемане на европейските демократични ценности) сериозно отслабва. За сметка на това все по-популярна става идеята за обръщане на страната на изток, за разширяване на влиянието в териториите на бившата Османска империя, за заемане на позиции на политически лидер на мюсюлманско-арабския свят. Може би, според управляващите турски политици пътят към тази цел минава през реислямизацията на обществото и държавата? 

Или просто, в стремежа си да утвърждават позиции сред избирателите, прибягват към най-елементарното, евтино и просто средство - популизъм и национализъм. Много лесно за изпълнение, но много глупав ход. Всъщност турците не са откриватели на "топлата вода" в избора на евтини политически послания. Също толкова малко изобретателни и находчиви (или креативни - тази измислена дума, която маса хора употребяват за да се правят на по-интересни/умни отколкото са) са, както доста от колегите им в Западна Европа. Справка - съвсем наскоро Германия, неотдавна Холандия, Дания, Франция. Българските разнообразни, но по един и същи начин безидейни, "защитници на националните интереси" да не мислят че ще бъдат пропуснати - и те са в тоя кюп. Политически мързеливци.

Снимки: Вестник СЕГА

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!