Германската държава и защитата на климата

Ясно е че сме изостанали от Германия и то с много. Както по ниво на икономическо развитие, така и в отношението си към проблемите с опазването на околната среда. Съмнявам се подобни мерки скоро да действат ефективно нашата държава, но ще е от полза повече хора да поддържат добро ниво на познания по темата. Поне да започне да се говори повече за това.

Цитатът е от инфо-бюлетина на Посолството на ФРГ в България.

Федералният кабинет прие пакет за опазване на климата

С най-големия досега пакет за опазване на климата Федералното правителство иска да подкани потребителите към драстични икономии на енергия при отоплението, автомобилния транспорт и електропотреблението. Кабинетът даде зелена светлина за пакет от мерки, който същевременно ще създаде и работни места. “Ще спечелят особено потребителите – защото им помагаме за спестяването на енергия”, каза в Берлин Министърът на околната среда, Зигмар Габриел. Инвестициите щели да се изплатят скоро. Пакетът щял да изведе Германия с “огромна крачка” напред. До 2020 г. правителството иска да намали емисиите на парниковия газ въглероден двуокис (CO2) с 40 процента в сравнение с 1990 г. От тях 4 насто ще се добавят на европейско равнище. Габриел говори за най-амбициозна програма за климата в света. Въпреки големите инвестиции до 2020 г. били възможни икономии за потребителите в размер на пет милиарда евро. По преценка на правителството няма да има поскъпване на енергийните цени като последица от пакета. След 2009 г. в нови сгради ще е задължително отоплението с еко-топлина. През 2009 г. и 2012 г. изискванията за икономично потребление на отоплителните системи и термоизолацията ще бъдат увеличени с по 30 процента. До 2020 г. делът на ток от слънчева и вятърна енергия и от биомаса ще нарасне от 12 на до 30 процента, а делът от съвместното производство на ток и топлина на 25%.

През месец май ще бъде приета и реорганизация на пътния данък, като се напусне сегашната база в зависимост от кубатурата и се премине към изчисление на данъка в зависимост от емисиите на въглероден двуокис (CO2) и се въведе обозначение на екологичните параметри. В резултат Федералното правителство очаква увеличение на работни места благодарение на мерките. В областта на санирането на сгради биха могли да възникнат до 100.000 нови работни места, а в сектора на възобновяемите енергоизточници допълнителни 235.000.

Спомням си че имаше едно проучване, според което мнозинството германци са за активни действия за опазване на климата. В същото време се сещам как във форума на Клуб Форд България многократно се обсъждаше темата за изправността на системите в колите за опазване на природата и като че ли преобладаващите мнения са в духа на "Не ме е*е за екологичните проблеми, важното е да си оправя колата евтино!". Не съм си поставял за цел да проуча какви са разсъжденията по темата в другите автомобилни форуми, но съм склонен да приема извадката от форума на Форд е представителна за всички колеги шофьори, а защо не и за българите като цяло. За съжаление все още имаме доста други грижи, които са по-първи от екологията. Но си струва да помислим дали сме подредили грижите по най-правилния начин.

Споделяне

Bookmark and Share

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и спазвайте добрия тон в коментарите си!