Костов в положителна роля

Браво на Иван Костов за ролята му при повишаването на облагането на хазарта с 50 %. Така се прави име и се очертава политически профил. Когато формулираш ясна позиция и имаш достойнството да я отстояваш лично и открито. Когато си способен да откриеш точния момент, точното място, точните средства за въздействие, водещи до желания ефект,

Убеден съм, всъщност и резултатът от гласуването го показва, че повечето от народните представители във всички парламентарни групи искат хазартните дейности да се оскъпят. Някои са си го мислили и в предишни мандати. Но не им е стискало да го обявят и да направят необходимото предложение. Иска се кураж, способности и самочувствие, които правят разликата между политика-лидер - с авторитет и възможности да влияе върху общественото мнение, и останалите.

Колкото и да не харесвам повечето от останалите качества на Костов, не мога да отричам лидерските му умения.

Снимка: www.dsb.bg

Споделяне

Bookmark and Share

Пак разлайване на кучетата

Днес, през всички медии, до нас стига поредния залп от димки, предназначени да прикрият от публиката нищоправенето по наистина важните за хората въпроси. Изчезналият доклад на Станишев и табелките на Масларова не могат да убедят сериозните хора, че се раздава възмездие за злоупотребите на предишната власт. А пък основанията за искане отстраняването на Първанов са толкова изсмукани от пръстите, че не си заслужава да бъдат коментирани. Аз лично, а ако не се лъжа и немалко други хора очакват от правителството едни по-различни действия.

Ако някой е забравил, ще напомня някои от причините, накарали хората да гласуват на парламентарните избори наказателно срещу тройната коалиция: неспособността/нежеланието да реформира съдебната система, която вместо правосъдие, често раздава несправедливости; политическите чадъри над престъпни групи и това че властта практически беше техен служител; неравностойните замени на атрактивни гори и земеделски земи; незаконното застрояване на Черноморието и планинските курорти; безобразните кражби от парите на българските и европейските данъкоплатци в земеделието, инфраструктурното строителство, екологичния сектор; източването на ДДС, от който “бизнес” някои за месеци станах безобразно богати" пред очите на съседите и служителите си; скъпото, но некачествено здравеопазване; неефективната система за социални помощи с безброй пробойни, през които да бъде източвана.

Ако някой, вече пети месец след като разполага с цялата изпълнителна власт, все още изпитва затруднения да разкрие схемите за злоупотреби, да идентифицира облагодетелствалите се лица, да посочи ролите на всеки по веригата, да събере доказателства за вината им и т.н., значи не знае какво и как да прави с властта. Или много добре знае как, но не иска да предотврати злоупотребите, а просто да овладее или смени схемите с други подобни?

Наблюдавайки действията на Борисов и компания от последните месеци, съм принуден да се съглася с оценката на тандема Райчев-Стойчев (с които иначе рядко мисля сходно):

"България, начело с г-н Борисов, сега наистина воюва с близкото си минало. Но воюва само символично, както беше в Полша на близнаците Качински. Ще се преразгледа ли приватизацията (т.е. главната несправедливост и кражба)? Не! Символично ще накажат двама-трима софийски безобразници. А реституцията? Не! Ще се съдим като държава с цар Симеон (и ще загубим делото, помнете ни думата) за гори. Ще поискаме ли отговорност от всички политици на прехода? Не! За повечето няма и да си спомним, други ще се отърват с лека уплаха, може би за пред Европа някой все пак ще лежи (което е съмнително).

Т.е. главният социално-политически смисъл на режима сега е да утвърди основните резултати от прехода. Символното насилие, на което сме свидетели, е всъщност легитимираща процедура. Колкото и да наподобява първобитен ритуал, това символно насилие фактически узаконява завинаги новите отношения на собственост. То е отричане, което същински утвърждава, но вече окончателно!"

Не симпатизирам на Борисов, но ще се зарадвам да направи нещо в опровержение на горното. Не за друго, а защото към момента няма кой друг да свърши работата. Видя се че на БСП не може да се разчита. Чак за след няколко години има изгледи положението да бъде променено.

Споделяне

Bookmark and Share

Нов посланик на България в Германия

Снимка: Университет Бремен

Интернет-страницата на Германското посолство в София ни информира че тазгодишната награда на Германската служба за академичен обмен (DAAD) в университета Бремен (в размер на 1000 евро) е отишла в ръцете на българска студентка Полина Крапчева.

DAAD ежегодно предоставя на членуващите висши училища средства за награждаване на студенти от чужбина със забележителни резултати. Така се изтъква че немските университети се обогатяват чрез чуждестранните студенти, както в културно, така и в академично отношение. Висшите учебни заведения самостоятелно решават кой от чуждестранните студент в тяхната институция е показал достойни за награда резултати, както по време на следването, така и извън него - като доброволен социален ангажимент.

Ето как университетската интернет страница описва биографията на Полина:

Полина Крапчева е пред завършване на следването си с изключителен резултат от редовния учебен период от осем семестъра (средна оценка 1,6). Което я прави една от най-добрите. Социалния си ангажимент изпълнява чрез безвъзмездно подпомагане на японски студенти от програма за обмен и чрез личното си участие в проект за информационен бюлетин на випуска си.

Още по време на средното си образование участва в две програми за обмен. Десети клас прекарва във Франция. Там се посвещава на френската култура, изкуство и литература. През 2003 г. посещава последния клас на едно американско средно училище (High School). След завършването на средното образование предприема новото предизвикателство да следва в Германия. През октомври 2004 г., без познания по немски език, пристига в Бремен. Шест месеца учи немски и през пролетта на 2005 г. полага необходимия за следване в Германия езиков изпит. От зимния семестър 2005/2006 Полина Крапчева е студентка в Университета Бремен по бакалавърската програма „приложни езици в
икономиката и международно управление на предприятия“ (AWS), с акцент върху икономическа японистика. Зимния семестър на 2007 г. прекарва в японския университет Мейджи, последван от едносеместриален учебен стаж в столицата Токио. Полина се възприема като посланик на родината си България.

Германия е една от най-добре развитите държави в света, във всяко едно отношение. Държави, с общества на благоденствието, от които можем да черпим безброй положителни примери. За мен е особено привлекателен начинът, по който германците са избрали да постигат своето лично и общо благоденствие. Моделът им се основава освен на свободата, демокрацията и справедливостта, но и на солидарността и на осъзнатата по-голяма обществена отговорност на успелите. Същевременно и на положителната оценка, насърчаването и издигането в пример за подражание на успелите чрез усърдие, трудолюбие, почтеност.

Не сме много близо до германския стандарт за успех и благоденствие. Ако е възможно да бъде доближен, това ще стане стъпка по стъпка, с усърдие, трудолюбие, почтеност. Смятам че хора като Полина Крапчева заслужават силно уважение и подкрепа, защото са особено ценни не само със възможностите и способностите си да правят по-големи крачки, но и с готовността да допринесат за благосъстоянието и на други.

Споделяне

Bookmark and Share

Докладът/Справката/Комплотът

Т. нар. Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация вече стана обект на най-разнообразни коментари. Така че нямам за цел подробно да я анализирам или преразказвам. Накратко, без претенция за изчерпателност, ще обобщя моята интерпретация на публикувания текст на справката.

Потвърждава се това, което хората в страната добре знаят и многократно са имали възможност да усетят – службите за сигурност изпълняват всякакви други функции, но не и да се грижат за сигурността на гражданите, да разкриват и противодействат на закононарушенията и накърняването на обществените интереси. Потвърждава се известния факт, че службите в най-малка степен са реформирани, сравнено с останалите сектори на държавното управление. Те продължават традицията от тоталитарното минало да бъдат инструмент за реализиране и за защита на псевдодържавни интереси. Методите, средствата и ресурсите на службите се използват изключително за оказване на въздействие върху държавното ръководство, за влияние върху средствата за масова информация и за манипулиране на общественото мнение. Твърде често  действат в защита на управляващите срещу опитите на граждани да разкрият истината за и да се противопоставят на порочните зависимости и затвореност на на властта в клики, кръгове, обръчи или групи.

Придобилият публичност материал е само малък епизод от борбата между кръгове, които изглежда претендират за правото да са едновременно кадровик и най-влиятелен съветник на държавната власт. Разбира се, всичко това се случва за сметка на общите интереси на гражданите за сигурност, законност, защита на правата и свободите, гаранции за справедливост и … на наша издръжка. При пълно отсъствие на механизми за граждански контрол. Абсолютна пародия на демокрация и правова държава.

Очевидно е че държавата няма никакви защитни прегради, които да предотвратят достъпа на лица с криминален произход, изживяващи се като велики интернационални комбинатори, до най-високите етажи на властта. Скандал, откъдето и да го погледнеш. Създаващите паралелно структури на държавната власт и подчиняващите службите за постигане на икономически и политически интереси  са безспорно за прокурор и съд.

Забележително е обаче как за “кръга Драшков” (очевиден автор на материала) най-обезпокоителни и опасни за националната сигурност са действията на конкурентната група, целящи отстраняването му от ръководството на службите и прекъсване на прекия контакт с върховете на властта. От документа с претенциозното заглавие странно защо отсъстват факти за лица и кръгове, за чиито деструктивни влияния върху министерства и структури на държавната власт в сектори като строителство и благоустройство, земеделие, околна среда, бедствия и аварии, държавен резерв и военновременни запаси знаят отдавна в цяла България и дори в Европейската комисия. Може би посочването на крадците, предотвратяването на посегателствата върху народната пара не е толкова важно, колкото дискредитирането на конкурентите за контрола върху далаверите. Как да повярва човек че се обявяват за защитници на държавността и на демократичните процеси?

Справката разсейва всякакви съмнения, че досегашните правителства са имали някакви грижи за защитата на интересите на гражданите, за предотвратяване на злоупотребите с парите на данъкоплатците.

Ако някакви съмнения са все още възможни, те са най-вече около участието на настоящия министър-председател в постановката. За страничния наблюдател остава впечатление че Борисов не контролира развитието на действието, а изпълнява роля в нечий сценарий. Потвърждения за тези подозрения са започналите неотдавна кадрови размествания по върховете на ДАНС. Дали няма да сме свидетели на завръщането на Иван Драшков в агенцията за да нямаме колебания на чия страна е Борисов?

За мен това впечатление за обслужване на добре познатите ни корупционни интереси от страна на министър-председателя може да бъде опровергано, ако бъдат предприети следните действия (без претенция за изчерпателност или добро познаване на материята):

- закриване на ДАНС и връщане на контраразузнаването в структурата на МВР. Противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта трябва да протича координирано, с ясна отговорност за взетите решения, с единно ръководство, което подлежи на демократичен парламентарен и граждански контрол.

- устройството и дейността на всички служби за сигурност да бъде регламентирана законодателно, при което да бъдат подчинени на изпълнителната власт за да се гарантират механизми за контрол и отчетност;

- парламентарният контрол върху службите за сигурност да се осъществява от по-широк от настоящия кръг народни представители в специализираните комисии, при наличие на добре развит и устойчив експертен капацитет;

- всички тези мерки да бъдат предшествани от формулиране на ясна концепция за цялостното развитие на сектора за сигурност, на основата на която да се организира и провежда държавната политика в тази област. При подготовката на акта, било то Стратегия за национална сигурност, Концепция за сигурност или пр., следва да бъдат ангажирани не отделни ведомства, а максимално широк кръг заинтересовани институции, организации, експертни и граждански групи, за да получи той необходимата обществена подкрепа и легитимност.

Споделяне

Bookmark and Share

Политическото образование и има ли то почва у нас

Взимайки повод от предишното ми съобщение – за германския проект Juniorwahl, в чиято основа е поставена приложно насочената концепция за политическото образование, искам да припомня едно от предложенията на БСМ от преди няколко години, когато все още се заблуждавахме, че чрез БСП ще може да се реализира политика за реална промяна и демократизация на обществото и страната:


“Отчуждаването на младите граждани от обществения и политически живот днес, означава демокрация без съдържание в утрешния ден. За бъдещето на демократичния модел, наред с промените в механизма на финансиране на българския политическия живот, развиването на младежкия сектор, утвърждаването на различни форми на участие на младежката общност, изключително значение има и укрепването на демократичната култура и традиции сред всички възрастови групи. Само едно подобно внедряване на ценностите на демокрацията в ценностната система на младите българи би могло да доведе до създаването на тъй необходимото гражданско общество, единственото средство, което би могло да гарантира успеха на новата българска държава и политическата й система.
За реализирането на тази цел не са достатъчни само капацитетът и усилията на неправителствените организации. Необходима е водеща концепция, утвърдена на държавно ниво, както и създаване на специален орган в рамките на централното управление – Агенция за политическо образование към Министерския съвет, която да осъществява, подпомага, координира програмите и действията на различни организации, имащи отношение към насърчаване създаването и функционирането на гражданското общество в България.
В рамката на действията, предприети от държавата, най-важен е въпросът за въвеждане на пълноценно гражданско обучение в учебната програма на средното образование. В момента подобен материал присъства в някои от предметите, изучавани в средните училища, но важността на тези въпроси прави нужно отделянето им в самостоятелен учебен предмет „Гражданска култура” и предоставянето на достатъчно часове в учебния план. Предмет на обучението по гражданска култура трябва да са не само основните характеристики на демокрацията, но и идейното развитие на политическата философия през последните две столетия, както и реалните постижения и опити в тази насока на отделни страни.
Друго важно действие, което е нужно да се предприеме, е да се позволи политическата дейност в рамките на висшите учебни заведения и по-специално да се разреши формирането на политически клубове в рамките на тези заведения. Университетите от край време са притегателен център за изявата на много и различни мнения и ако вярваме в принципа на плурализма и идеята, че от свободата на мисълта се раждат най-удачните идеи, то политическата дейност трябва да бъде разрешена и насърчавана още във висшите училища. Същевременно, трябва да се гарантира, че никой, било то студент или преподавател няма да бъде преследван или санкциониран в учебните, научните или извънучебните си занимания, заради политическите си убеждения.
В центъра на работата на една агенция за политическо образование, разполагаща с широка мрежа от местни звена, трябва да стои стимулирането на демократичното съзнание и политическото участие. Актуални и исторически теми могат да бъдат обхванати чрез публични мероприятия, печатни издания, аудиовизуални и интернет продукти. Конференции и семинари, конгреси, фестивали, панаири, изложения, учебни екскурзии, конкурси и състезания, кино-семинари и културни мероприятия, журналистически специализации са част от средствата за въздействие, които трябва да са на разположение. Различните възможности за обучение създават разбиране на историческите и обществени взаимозависимости на политическите, културните, социалните, както и икономическите процеси.
Задачата на Агенцията трябва да се изпълнява при осъзнаване на особената общественополитическа, педагогична и публицистична отговорност. Тя следва да е надпартийна и научно балансирана. Като институция на държавноустановеното политическо образование, тази агенция трябва да подпомага всички признати от държавата образователни институции, фондации и неправителствени организации, които са активни в областта на политическото образование. Многообразното предлагане на възможности за обучение трябва да мотивира и подготви гражданите да възприемат критично политическите и обществените въпроси и активно да участват в политическия живот.
Богатият европейски опит от диктаторски режими учи на особена отговорност към укрепването на ценностите на демокрацията, плурализма и толерантността в съзнанието на населението. Дори днес, в утвърдените демокрации, никой човек не се ражда демократ. Още от люлката се удостоява с полагащото му се човешко достойноство, но с демократично просвещение му предстои методично да се сдобива с течение на годините, през целия живот, в непрекъснат процес. Защото съвременността предлага на демокрацията у нас и по света сериозни предизвикателства – в лицето на корупцията, икономическата криза, безработицата, големите социални неравенства, глада, тероризма, несправедливостите на глобализацията. Демокрацията е трудна форма за управление и има нужда, особено в непризнаващото граници информационно общество, от един помощник, интерпретатор и поддръжник – политическото образование. Едва когато тази зависимост бъде осъзната, всички нерешени проблеми, нелицеприятни афери и човешки несгоди няма автоматично до водят до съмнения в предимствата на демокрацията и мечти за „харизматични” лидери, които да разрешават проблемите с магическа „силна ръка”, а ще стимулират ангажиращата позиция и активното участие на гражданите в решаването на проблемите, вместо постепенното им забравяне и премълчаване.
Успехът на демократичното управление на България зависи не от присъединяването ни към Европейския съюз или от една или друга партия, а от ангажираността на всеки гражданин с разумна позиция и отговорно участие в политическите процеси.”


В заключение, подписвайки се още веднъж под това предложение, ще добавя, че въпреки БСП, лявото в България ще намери изход от кризата. Както вече казвах, има хора със съвременни социалдемократически и социалистически възгледи, които възприемат участието в политиката (както показва горният пример) като предлагане и реализация на идеи, програми, концепиции за преодоляване на съществени проблеми пред хората и обществото, а не като игри с колички, камиончета и гащеризончета. Въпрос на време е да се намерят най-подходящите форми, средства, методи, за да може гражданите с леви политически възгледи да определят свободно своите представители в политиката.

Споделяне

Bookmark and Share