За ин-витро - хайде по-сериозно и обективно

Преди няколко дни се позволих да коментирам материал в блога на народния представител Николай Камов по повод едно от предложенията за второ четене в Закона за Държавния бюджет за 2009 г.

За какво точно предложение става въпрос? По инициатива на народната представителка от НДСВ Антония Първанова и с подписите на общо сто депутати е внесен законопроект, касаещ осигуряването на целево финансиране на т.нар. "асистирана репродукция". За да се намери механизъм, позволяващ разпоредбите да влязат в сила от началото на 2009 г., по някакъв начин законопроектът е трансформиран в предложение за второ четене към проекта на Закон за Държавния бюджет. Странният процедурен подход, а също и някои постановки в предложението, свързани основно с подхода за осъществяване на целите му, станаха обект на разпалени дебати. Самата идея за целево финансово подпомагане на двойките, не можещи да заченат по "обикновения" начин (съжалявам за профанското определение, но съм лаик в медицинската област) не предизвиква противоречия, бих уточнил че аз също я споделям. След приключването на обсъждането, предложението беше отхвърлено с гласуване, като този акт е в центъра на коментираната от мен публикация на господин Камов.

Ето какво си позволих да напиша:

Слушах обсъждането на предложението на Антония Първанова по радиото. Целесъобразността на предложението изобщо не е предмет на спор, но ще оспоря методите на опозицията + НДСВ в ролята на опозиция да го прокара - в разрез с правилата и процедурите за обсъждане и приемане на законодателни актове. По-добре от мен знаете, че след второ четене предложения извън обсега на приетия на първо четене закон не са допустими. Некоректно беше да се изисква приемане на цял нов законопроект директно на второ четене.

За мен днес парламентарната опозиция злоупотреби с каузата на бездетните семейства само и единствено за да си тества способностите да пробие единността на мнозинството. Да, имате право да провокирате мнозинството - всеки ден, всеки час, при всяка възможност. Но не смятам, че е редно Конституцията, законовия ред, процедури и правила да падат в жертва при партизански битки за краткотрайно надмощие. Още по-малко редно е потребности, очаквания и надежди на значителни групи хора да бъдат употребявани не съвсем искрено и в нечестни процедурни игри. Целта не оправдава средствата, ако средствата включват нарушаване на реда.

Не мисля че това управление е най-полезното за страната. Бих подкрепил нещо ново и различно още от утре. Но сценки като днешната не ми дават основание да имам доверие на който и да е представител на опозицията, че ако му се предостави властта, ще действа като истински демократ, зачитащ върховенството на закона и силата на правото. Така не се спечелва доверието на гражданите, на които им писна от партизанщина, от погазване на законите с оправдания за „политическа” целесъобразност и най-накрая искат честна и справедлива публична власт.

Съжалявам, политическата и парламентарната борба не я разбирам по начина, по който се проведе днес в пленарната зала на Народното събрание!

Днес във вестник "Сега" е публикуван анализ "Да си раждаш електорат", подписан от Янина Здравкова. Струва ми се че проблемът е разгледан от сходна на моята гледна точка и в тази връзка ще предложа няколко цитата:

... прекрасно и похвално - няма и капчица съмнение, че демографски опустошената ни държава има нужда от раждането на повече бебета на каквато и да било цена. Няма съмнение, че безплодието е тежък социален и медицински проблем и държавата трябва да помогне на тези семейства, при положение, че досега дори не ги е забелязвала. И няма нормален човек, който да смята, че е неправилно да се отпускат целеви средства за хората с репродуктивни проблеми. Въпросът обаче е как става това. Как за пореден път лесно уязвими хора се употребяват за политически цели, как в бързината една хубава идея се опорочава от калпавото й изпълнение и как на хиляди други пациенти е показано, че те не са ничий приоритет поради недостатъчно атрактивното си заболяване. ...

... Нормално е, когато отпускаш пари, при това немалко, срещу тях да има план за харченето им, другото е пилеене на обществен ресурс на вятъра. Но не и в случая. Затова и едва след отпускането на средствата жълтата депутатка Антония Първанова се събра с пациентските организации и специалисти по асистирана репродукция и написа на крак поправки в Закона за здравето. Под проекта като вносител се подписа и Ива Станкова от БСП. В суматохата проектът за създаване на фонд "Асистирана репродукция" излезе недоносен. Основният му недостатък беше, че предполага конфликт на интереси, тъй като лекарите, работещи в ин витро клиники, ще препоръчват кои клиники да финансира фондът. Т.е. едни болници ще си разпределят парите помежду си, а пациентите може да се окажат без избор. Под тази повърхност лъсна един още по-съществен проблем. Тъй като държавата отдавна е неглижирала репродуктивната медицина, тя дори няма написани критерии, по които безпристрастно да се оценяват ин витро клиниките. Което при този вид медицинска помощ е особено важно, тъй като от качеството й зависи успехът при опитите за зачеване. Без такива критерии няма гаранция, че милионите от бюджета няма да изтекат в каца без дъно.

Така се стигна и до скандала в парламента, депутатите отхвърлиха проекта на Първанова, а пациентите решиха, че повече никога няма да видят предвидените за тях пари. По медиите настана истерия около глупавото подмятане на депутата Х за "in vivo" оплождането. В крайна сметка вече всички разследват кой на кого какво казал в здравната комисия, кой до кого седял при изричането на дебелашката шега и прочие. И проблемът за ин витро оплождането беше загърбен. Фондът беше връчен на здравно министерство, но продължават да липсват критерии за оценка на ин витро клиниките. ...

... болните от хепатит, множествена склероза и бъбречна недостатъчност, които никой още не е харесал като потенциален електорат, не е отпуснал за тях пари от излишъка и не е създал специален фонд, който да покрива безотказно и без чакане животоподдържащите им лекарства. Няма и фонд, който да поднови античната апаратура в отделенията по хемодиализа, която отдавна е опасна за пациентите. Фонд няма за онкоболните, за пациентите с шизофрения или за хората с редки болести. А и те се нуждаят от помощ и дългосрочна политика. Цинично е политиците да противопоставят пациентите с различни заболявания, да избират едни и да пренебрегват други, само защото болестта им не е толкова обществено атрактивна.

И то при положение, че постоянно доказват, че ако искат, могат да намерят пари. За всички.

Хубав анализ. Винаги съм ценял сериозния, лишен от емоции и обективен подход при представянето на проблемите и търсенето на възможности за разрешаването им.

Редактирано на 19 декември 2008 г., 16.30 часа.

Преди малко видях отвореното писмо на Любен Дилов - син до Слави Трифонов, в което откривам ново потвърждене за част от подозренията ми:

... А за фонда, който разбуни духовете, истината е доста по-сложна - пари за „ин витро" и „ин виво" има, въпросът беше как да се контролира разхода им така, че да стигат по предназначение, а не някъде другаде.

И тук госпожа Антония Първанова успя по брилянтен начин да ви подведе да подкрепяте един проект, който най-малкото съдържа подозрения за конфликт на интереси. ...

... става дума за два различни акта - специален закон и бюджета на държавата. И ако законът беше подкрепен, то съвсем справедливо депутати от най-различни партии се противопоставиха на идеите на г-жа Първанова как точно да наместят парите за репродуктивно здраве.

Цялата шумотевица около „ин виво" и „ин витро" беше аберацио иктус - отклоняване на вниманието по посока на невиновно лице. ...

Споделяне

Bookmark and Share

Отказахме се от касетъчните бомби

На 3 декември, в Осло, чрез подписа на външния си министър, България се присъедини към Конвенцията по касетъчните боеприпаси.

Снимка: Службата на ООН в Женева

Това означава че страната ни, наред с група, водена от изявените европейски демократични държави, поема ангажимент никога и при никакви обстоятелства повече да:

1. Използва касетъчни муниции;

2.Разработва, произвежда или придобива по друг начин, складира, запазва или предава на други страни пряко или непряко, касетъчни муниции;

3. Подпомага, съдейства или подтиква някой към каквито и да е действия, забранени за държава-страна по конвенцията.

Въпреки някои опити за лобиране в обратна посока от страна на компании и държави с интереси в областта на производството, продажбите и употребата на касетъчни бомби, официалните български институции отстояха позицията за забрана, заявена още с обявения на 13 февруари 2008 г. мораториум и потвърдена на 19 март и на 19 май.

България заема достойно място в общността от страни, загрижени сериозно за тежките хуманитарни последствия, причинявани от касетъчни боеприпаси. Касетъчните бомби, след противопехотните мини, забранени през 1997 г., са оръжието представляващо най-смъртоносна заплаха за цивилните граждани. Хубаво е че сме сред водещата група, инициираща следващата, след отхвърлянето на противопехотните мини, сериозна стъпка в глобалните усилия за защита на цивилните граждани и контрол върху разпространението на нехуманни и причиняващи масови жертви оръжия.

Не бива да се пропуска факта, че за редица държави, както и за нашата, употребата на касетъчни боеприпаси е била съществен елемент от отбранителната политика и военната доктрина. Наред с отговорностите, които страната ни вече години наред поема в рамките на колективните мироопазващи усилия, отказът от тези оръжия е белег за немалък напредък при преодоляването на стереотипите в политиката за сигурност и при възприемането на съвременни подходи за разрешаването на проблемите на мира и сигурността. В днешния глобализиран свят сигурността е неделима, т.е никой не може да постигне сигурност за сметка или при допускането на несигурност и нестабилност на други, където и да са разположени на планетата. Политиката за сигурност не може да се ограничава вече в рамките на националната държава. Постигането националните интереси може да се осъществява най-ефективно при действия в унисон с европейските и глобалните партньори. А гледайки напред, с по-дългосрочна перспектива, към това, което повечето разумни хора желаем и се стремим, убедено можем да твърдим че само с координирани действия ще се постигне мирен световен ред.

С оглед на това заслужават приветствие всички съвместни актове на международната общност в посока на установяване на мир и стабилност, разоръжаване, устойчиво развитие, спазване на човешките права, опазване на околната среда, разумно използване на природните ресурси и предотвратяване на климатичните промени. Страната ни, като стремяща се да партнира на водещите и най-развити свободни и демократични страни в световен мащаб, следва с по-нататъшните си действия активно и солидарно да допринася за реализацията на изброените по-горе глобални приоритети.

Споделяне

Bookmark and Share

Новият устав на БСП прави сериозна крачка назад

Преди точно 14 години е учредена Българска социалистическа младеж - вече бивша младежка организация на БСП. Във връзка с годишнината, ръководният екип решихме от името на Георги и от мое име да кажем няколко думи на членовете, симпатизантите и приятелите на БСМ.


Скъпи приятели,

По случай 14-та годишнина от основаването на Българска социалистическа младеж (26 ноември 1994г.) се обръщаме към всички бивши, настоящи и бъдещи членове, симпатизанти и приятели на БСМ и към българското общество със следното послание:

47 Конгрес на БСП взе едно много противоречиво решение за създаването на т. нар. "Младежко обединение", по същество нова младежка организация на БСП. Приетият чл. 45 от новия Устав на БСП е неприемлив стремеж към централизъм и ограничаване на плурализма и демократичността в левицата.

Като млади хора, демократи и социалисти искаме да изразим разочарованието си от приетата разпоредба в новия устав на БСП, с която се подменя досегашната младежка организация на БСП - Българска социалистическа младеж.

БСМ създаде лидери, изповядващи нов начин на мислене, справящи се достойно с отговорности в управлението на партията, в централната и в местната власт; допринесе за развитието, модернизацията и международното признание на партията. БСМ през 14-те години от създаването си беше мощен фактор в полза на демократизацията и европеизацията на БСП.

За съжаление през последните 7 години се забелязва сериозно отстъпление от тези принципи във вътрешния живот на БСП. Механичното подменяне на младежката организация с подчинена вътрешнопартийна структура е само един пример в тази посока.

Хората, които създадоха, развиха и отстояваха принципите и целите на Българска социалистическа младеж ще продължим да се борим за установяването на демократична, свободна и про-европейска левица като основна политическа сила в Република България.


Георги Николов
Председател
на Националния съвет на БСМ

Данаил Георгиев
Главен секретар
на Националния съвет на БСМ

Споделяне

Bookmark and Share

Трамваят се засили по надолнището

Днес, чрез приемането на промените в Устава, БСП реши че не са нужни повече и свали от трамвая едни млади хора, опитващи се да и помогнат да не падне в пропастта на безвъзвратно загубеното доверие, към която са я насочили ватманите.

Ако младите хора са нужни на БСП за да правят реклама и да гъделичкат егото на този или онзи "лидер" - да може и без БСМ.

Ако младите хора в БСП трябва са способни да предават и да плюят по приятелите и другарите си в името на личното оцеляване като партиен началник, като общински съветник, като заместник-председател на държавна агенция, като евродепутат или заради някакво друго място в структурите на властта - да това ще се постигне по-лесно без БСМ.

Ако младите хора в БСП са нужни за да се събират по масовки за да бъдат показвани като "новото лице" на партията и между другото да получат някое и друго потупване по рамото за "свежите" си идеи - да и това може да се случва безпроблемно без БСМ.

Ако ще трябва в името на самоцелното участие на властта, като възможност за реализация на лични или тесни групови интереси, БСП да бъде обезличавана като социално ориентирана партия - да, за това е по-добре БСМ да не се пречка с досадни политически позиции и декларации.

Ако ще трябва да се присмиваме на международните ни партньори и приятели, как наивно са повярвали че са забравени навиците от миналото на авторитарни комунисти и че са прекъснати връзките с елита на Държавна сигурност, ако ще трябва да игнорираме загрижеността им за демокрацията и европейското развитие на България - да, ще трябва да бъде потърсен начин за прекъсване на международните контакти на БСМ.

Да, в БСМ при досегашните условия може и да не сме постигали винаги най-доброто в много отношения. По-важното е, че винаги сме ценяли най-много демокрацията, свободата, справедливостта, солидарността и не сме позволявали да ни наложат компромис с тези ценности.

Политическите ценности тежат и натовареният с тях партиен трамвай е по-труден за управление. Слабите водачи го предпочитат изпразнен от съдържание и стойност, но лек, удобен и маневрен. Слизайки, да им пожелаем на добър път!

Споделяне

Bookmark and Share

Кристиян Вигенин се изказал за Национален младежки съвет

Агенция Фокус предава какво е казал.

Ще напомня на Кристиян Вигенин за проекта за Закон за националната политика за младежта, който БСМ изработи и предложи още в началото на 2004 г. Законопроект, който в противовес на предложението на члена на Европейския парламент за пазарлък и договорка между младежките организации за "създаване на НМС", определя нормативно основните принципи и приоритети на националната политика за младежта, младежките организации и органите за младежка политика, начините за подпомагане и финансиране на младежките инициативи и дейности.

Накратко казано законопроектът на БСМ:

  • Урежда младежките организации като специален вид юридически лица с нестопанска цел и дава един значително по-облекчен и небюрократизиран ред за тяхната дейност;
  • Освобождава Младежките организации от данъчни и други финансови задължения към държавата при ясни критерии относно извършваната от тях дейност;
  • Създава национален фонд “Младежки инициативи”, в които се отчисляват средства от БСТ и от налозите върху хазартни игри. Този фонд следва да финансира на конкурсен принцип младежки дейности в няколко основни направления – развитие на демокрацията и гражданското общество, социални проблеми, екология, образование и култура, международни обмени и европейска интеграция. Според нас националният фонд “Младежки инициативи” следва да финансира дейностите на младежките организации със средства в порядъка на 4-5 млн. лв. годишно;
  • Дава обща уредба на участието на младите хора в процеса на вземане на решения чрез Национален младежки съвет и Местни младежки съвети. Законът следа да урежда основните положения на формирането на младежките съвети, техните правомощия, основните принципа за организацията на дейността им, както и правото на съдебен контрол над тяхната дейност;
  • Урежда задължение на държава и общините за изграждане на мрежа от младежки информационни центрове във всички общини на Република България.

Същия законопроект (инициатива на младежка организация, а не плод на натиск отвън), в резултат на различните действия на БСМ по представянето му, беше включен в предизборната програма на БСП за парламентарните избори 2005. Вече не си спомням точно колко пъти след това БСМ официално и неофициално настояваше за внасянето и приемането на законопроекта от Народното събрание и за предприемане на цялостна и дългосрочна национална политика за младежта. Политика, която да отговори на нуждите и потребностите на младите хора, като създаде законови и финансови ресурси, необходими за успешното извършване на прехода от детството към зрелостта. Политика, която да обединява усилията на държавата, гражданското общество и частния сектор. Политика, която не партизира младежките проблеми и която не се влияе от политическата конюнктура. Политика, която залага на самата младеж като субект на промяна, а не я третира като обект на въздействие. Политика, която дава шансове, стимулираща, а не предлагаща наготово. Политика за младите чрез младите.

За това да няма т.нар. Закон за младежта, да няма Национален младежки съвет, да не участваме легитимно в младежките инициативи на ЕС отговорността трябва да се търси не в младежките организации, а в ръководството на ДАМС, Министерския съвет, също и в ръководството на БСП, част от което е Кристиян Вигенин.

 

Текстът не е изцяло авторски. Използвал съм елементи от различни анализи, позиции и други документи, изработени от екипа на БСМ (най-вече от Христо Христев), занимаващ се с проблемите на младежката политика.

Споделяне

Bookmark and Share

Още малко за БСП и ДС

Ето как завършва интервюто с Евтим Костадинов в днешния брой на вестник Труд:

- Как гледат на вас съпартийците ви от БСП, откакто оглавихте комисията? Отдръпнаха ли се? Голямата част от хората в левицата бяха против закона за досиетата.
- Не разбирам защо моите съпартийци отъждествяват развитието на партията със защитата на бившата ДС и най-вече със защитата на работилите за нея. За развитие на партията си има платформи, цели. Не може БСП да чувства сътресения от дейност, която е напълно в унисон с новите правила в държавата и членството на България в НАТО и ЕС. Ако БСП не се съобразява с тези си виждания, че с отварянето на досиетата и осветяването на действия на бивши служители едва ли не ще рухне държавата или ще се разбие партията - няма нищо опасно. Напротив, скъсването на БСП с това й минало може само да я издигне на no-високо ниво.
- Кои са частите на БСП, които й пречат да се оттласне от миналото си и я дърпат назад към ДС?
- Стремежът за обновление в БСП не е от вчера. По-старата генерация още мисли, че ДС е основата на БСП и партията не може едва ли не да съществува, без да крепи и пази бившите представители на тоталитарните служби. Този стремеж към пазене на тези служби дори от действащия закон за досиетата трябва да се преустанови.

Дебатите, свързани с влиянието и зависимостта между ръководството на БСП и определени представители на бившата Държавна сигурност могат да бъдат само от полза. Колкото повече хора, разполагащи с достатъчно информация, взимат отношение по въпроса за прекъсването на връзките с мафиотските структури, толкова по-добре. Иначе още дълго време в България няма да има нормална лява партия.

Снимката е от интернет-страницата на "Комисията за досиетата".

Споделяне

Bookmark and Share

И Батков ли?!

Награждаването на Тодор Батков с орден "Стара планина" е нищо друго освен безочие и поредната демонстративна подигравка с нормалните и честни хора в тази страна.

Снимката е от dnevnik.bg

Споделяне

Bookmark and Share

Готови ли сме (БСП) за нов Устав и нова Програма? - Превод

Предишният материал беше за вестник ДУМА, който се чете от тясна аудитория и затова съзнателно го написах като послание, което да бъде доловено преди всичко от хората, запознати с вътрешнопартийния живот на БСП.

Тъй като ми направиха забележка, че за пореден път пиша неразбираемо за нормалните хора, реших да изясня за тях какво точно исках да кажа:

1. Реформите, предприети в БСП за да се отговори на изискванията за членство в Социнтерна и в Партията на европейските социалисти не се осъществиха реално - доколкото ги имаше останаха на хартия. Факт е че малко след като Сергей Станишев беше избран за председател на Висшия съвет, реформите реално спряха. Обещания за социалдемократическа политика, леви предизборни програми и гръмки послания, коалиционните формации и т.н. - всичко беше фасада и формални действия за да се покрият определени критерии на световното и европейското ляво движение.

2. Не смятам че Сергей Станишев и тясното му обкръжение могат и изобщо имат намерение да направят партията по европейски демократична, обърната към прогресивните лявомислещи хора, в която свободата, справедливостта и солидарността са истинските ценности. Със съдействието на хора като Ивелин Николов, Антон Кутев и техните покровители, Станишев върна в БСП духа на авторитаризма, установи почит към посредствеността, лицемерието, нагаждачеството. Най-опасното обаче е, че тази система се крепи на порочното влияние на лица, зависимости и методи на действие на репресивните органи на бившата Държавна сигурност. Изобщо не се прикрива стремежа партията да се устрои така, че централното ръководство да може да размества различни фигури като пешки по хоризонтала и вертикала на структурите. Всъщност тази система вече си действа, като виждаме че се прилага и на най-високи нива.

3. В последните 4-5 години партията е благоприятна среда за реализация на безпринципни кариеристи. Всевъзможни интересчии напълниха партийните съвети и повсеместно се водят явни и прикрити борби за постове, вместо да се обсъждат проблемите на хората и да се търсят начини за най-доброто им решаване. За жадуващите облагите от властта всякакви програмни и други политически документи са досадни неща. Честните социалисти в активна възраст са отвратени от атмосферата в партията и предпочитат да не си губят времето на срещи и събрания, от които нищо не произтича, тъй като решенията от името на БСП се вземат в тесен кръг, без оглед на това какво мислят редовите членове. Не мога да си обясня начина на мислене на доста възрастни хора, за които Станишев е най-успешният министър-председател, след като само неговото правителство е дало на пенсионерите 100 лв. допълнително към коледната пенсия. А за жалост партийните структури се крепят на хора с такъв манталитет.

4. На всичкото отгоре и Уставът, и Програмата бяха пуснати за обсъждане в насипна форма, с идеята да се избегнат конкретни забележки и поправки на някои доста спорни идеи. В крайна сметка на делегатите на Конгреса ще бъдат раздадени за приемане текстове, които не са ясни дори на членове на Комисията за изработването на нов Устав. Много е вероятно на Конгреса да не остане достатъчно време за сериозно обсъждане на Устава и Програмата, тъй като ще има безброй изказвания на тема колко е важно да се запази единството на партията на прага на изборите за да се изправим срещу враговете Бойко Борисов и популистите. Трудно ще бъдат удържани желаещите да демонстрират лоялността си към председателя, с мисъл за избираемо място в листите за идващите избори. Как някаква си програма ще привлече вниманието на делегатите след такива важни въпроси? Или пък някой ще обърне внимание че с променения Устав БСП ще се превърне в партия с ръководство, което председателят си посочи, а правомощията на представителните органи за вземане на решения ще бъдат разводнени и преплетени до такава степен че няма да е ясно кой за какво отговаря и каква тежест има.

5. Устав и Програма на модерна лява партия не може и не трябва да се приемат в такава обстановка. Необходима е коренно различна атмосфера в партията, която водещите лица в сегашното ръководство очевидно не искат да създадат. Модернизирането, демократизирането, успешното развитие на БСП по европейски социалдемократически модел няма да могат да се осъществят докато начело са лица, зависими от наследниците на репресивния апарат на бившия тоталитарен режим.

Споделяне

Bookmark and Share

Готови ли сме (БСП) за нов Устав и нова Програма?

Това е материал, който подготвих за тазседмичната страница на БСМ във вестник "Дума".

Осъзнавам и неведнъж съм изтъквал неотложната необходимост, чрез променени Устав и Програма, БСП да продължи с реформирането си. Особено като отчитам очевидното забавяне през последните 5-6 години на процесите на демократизация и децентрализация на вътрешнопартийния живот.

Въпреки убедеността ми в необходимостта отново да се даде ход на реформите, в настоящият момент не мога да дам еднозначен утвърдителен отговор на въпроса: в състояние ли е БСП точно на предстоящия конгрес да изработи такива основополагащи документи, които недвусмислено да приведат политическите и организационните ни норми в съответствие с идеите, принципите, целите на европейската и световната социалдемократическа и социалистическа общност?

Обезпокоен съм, че обсъждането и на Устава, и на Програмата на доста места в страната преминаха вяло, често формално. Политическата обстановка за съжаление не предразполагаше да бъде отделено подобаващото внимание на тези документи. От друга страна, за още по-голямо съжаление, като че ли част на активните членове на партията, вместо от идеи, програми и платформи, продължават да се интересуват предимно от евентуални възможности за реализация в управлението на страната. Друга част, което е най-жалко, изглежда се примирява че няма как да повлияе върху решенията, вземани в тесен кръг на върха на йерархията и приема да изпълнява роля на масовка и пълнеж за структурите. Колкото и да е неприятно да се признае, е факт, че в БСП не съществува подходяща среда за реално легитимно обсъждане и приемане на подобни фундаментални документи. Партийните членове или не проявяват интерес или са демотивирани за участие в подобни дискусии. А като че ли самата форма на текстовете, предоставени за широко обсъждане – концепция и тезиси, предопредели пасивното и формално отношение към тях. Особено по отношение на Устава, сякаш беше предварително известно, че независимо от изразените по време на дебатите мнения, в крайна сметка, като резултат от работата на комисията, ще бъде представен вариант на текст, възпроизвеждащ всички основни идеи, заложени в Концепцията.

За съжаление, обсъждането по същество на конкретните текстове беше оставено да се проведе на Конгреса. Не мисля че в рамките на два дни, при приетия амбициозен и натоварен дневен ред, ще може да се проведат сериозни и задълбочени дебати, след които трезво и отговорно да се вземат решения. Дискусионните въпроси за колективния или екипния принцип при формирането на ръководството, мандатността, несъвместимостта на постове, принципите за делегиране на представители, членството по право в ръководни органи на определени категории активисти, включването на симпатизанти и съратници дейностите на партията, утвърждаването на единна младежка организация са прекалено много и прекалено сериозни за да бъдат решавани на заседания при перманентен недостиг на време за обсъждане, от отегчен и несъсредоточен делегатски корпус.

Струва ми се, че ако искаме Уставът и Програмата на БСП да бъдат приети в демократична и плуралистична обстановка, при наистина легитимно проведена дискусия, то това следва да се случи в отделни, нарочни заседания на Конгреса, при наличност на достатъчно време за обсъждане, извън стандартния дневен ред на отчет и избор.

Споделяне

Bookmark and Share

Веселба в началото на седмицата

За оправяне на настроението в мрачния понеделник - един забавен анализ и един виц:

Анализът е на Юлиан Попов, публикуван днес в Дневник. Не стига че е забавен, но за сметка на това това е и доста точен откъм оценки и заключения.

Виц съм кръстил едно изказване на Мая Манолова, пуснато в днешния брой на вестник "Труд", в рубриката "През ключалката":

Мая Манолова, депутат от БСП и областен лидер на социалистите в Кюстендил, попитана дали наистина през уикенда премиерът Сергей Станишев е гостувал инкогнито на събора в граничното село Кършалево:  
- Доколкото съм чула, до това селце няма път и се отива само с влак. Така че - не е вярно.

Е няма как да стане - откъде-накъде цял министър-председател ще се натовари на влак за да отиде при хората от селцето.

Споделяне

Bookmark and Share

Нов адрес на блога

От днес блогът ми "За политиката и други важни неща" има нов адрес: danailgeorgiev.blogspot.com.

Ако не съм объркал нещо, би трябвало RSS и e-mail-емисиите да продължат да си текат по стария канал.

Засега това са новостите, надявам се скоро да му дойде времето и на новото оформление.

Споделяне

Bookmark and Share

Размисли от e-vestnik.bg

 

Могат да се прочетат ТУК.

 

Някои изводи звучат агресивно-критични, но пък са доста точни:

Кой тук e най-скъпият българин? Кой тук е гуру? Говори се за най-богати. Но не създатели, а хазартни босове, крадци от приватизацията, перачи на парите на Самоковеца и т. н.

Тъжно и тъпо е, но е факт, че примерите за успех от "масовата култура" и нейните модели за подражание днес в България са преди всичко нагли крадци и мошеници.

Добре е да има и повече хора, които се стремят да припомнят истината. Да има и други хора, които да смятат, че за да сме нормално общество и държава трябва да се стремим и да отстояваме поне елементарна житейска справедливост.

Иначе ще излезе прав, оня, който беше написал текста за милионите мишлета и няколкото котарака, които си правят каквото искат с тях. На някои наивни млади приятели тази история им се струва нереална, но не могат да бъдат винени за това. Повече виновни са/сме тези, които помнят, знаят, виждат и позволяват това да продължава да се случва без сериозна насрещна реакция.

Споделяне

Bookmark and Share

Бербатов - какво направи това момче?!

Направо изби рибата!

Много се учудих когато преди няколко месеца един англичанин ми каза че Берба е най-добрият футболист в първенството им. Напоследък не се интересувам особено много от футбол, не гледам мачове и явно затова съм пропуснал що за стока е "нашето момче". Явно наистина е световно ниво. Браво! Дано да се пази от контузии и да вкара много голове за Ман. Юнайтед.

Може да звучи банално вече, но успешните спортисти наистина са чудесни посланици на България по света. Случката с гореспоменатия англичанин беше точно от тоя жанр - казвам му че съм от България и почваме да си говорим за Бербатов - защото той свързва страната ни с него. Добре че е така, че като си помисля какви други (лоши) варианти за асоциации със страната ни има, се радвам че не ми се наложи да се червя.

Много се радвам на такива успехи и затова: браво на Митко и ще му стискам палци да поддържа това високо ниво и да успява още повече.

Източник на снимката: много добре се вижда откъде съм я копирал най-брутално.

Споделяне

Bookmark and Share

Бузлуджа 2008

Снимка: www.bsp.bg

За съжаление тазгодишният събор на левицата потвърждава тенденцията за криза на политическото (и лявото) в БСП. Доказателства - бол: като започнеш от встъплението на Сергей Станишев, където за настоящите основни ценности на БСП бяха посочени вярата, надеждата и любовта, минеш през свалянето на звезда от небето за Председателя и свършиш с разнородната, но за сметка на това обилна развлекателна програма.

Десетките хиляди хора, струпали се за пореден път около връх Бузлуджа заслужават много повече от двете минути, отделени в речта на Председателя на ВС на БСП за някакви що-годе смислени политически послания. С оглед на нелеката ситуация, противоречивите оценки за постиженията на управлението, разколебаването дори сред твърдите поддръжници, имаше нужда да бъдат определени ясни политически ориентири, да бъде зададена посоката в която ще се развива политиката на левицата за да започнем да възстановяваме изгубеното доверие. Ако искаме да обърнем тенденцията на спад и да постигнем сериозен резултат на следващите избори.

Програма, изпълнена със скечове по връчване на грамоти, сертификати, високопарни речи, може да е забавна, но е куха откъм съдържание и не върши работа за да ангажира вниманието и да привлича нови, качествени хора. Пъстрите концерти и хубавите, модерни партита са интересни за мнозина, но все пак една сериозна и солидна партия трябва да предлага на членовете и симпатизантите много повече от участие в забавления и детински закачки на по кафе. Успехи можем да очакваме само ако на новите и млади хора бъде предоставяна възможност и за участие в процесите по вземане на политически решения. Естествено, при наличие на ангажираност, отговорно отношение, при обективен и ясен модел за развитие в зависимост от показаните политически качества.

Очевидно е че в момента формирането на политиката на БСП е затворено в тесен кръг, което ограничава възможностите за адекватна реакция на проблеми, трусове, кризи и други предизвикателства. Очевидно е че този дефицит на демократичност вреди на партията и трябва да бъде отстранен. Чрез реално осъществяване на демократични правила и процедури на управлението и вземането на решения, а ако е нужно и чрез разобличаване на носителите на антидемократизъм.

Споделяне

Bookmark and Share

Бейзболен късмет

Напоследък нямам достатъчно време за да пиша тук. Но пък читатели на блога се интересуваха защо не съм се "похвалил" за последното бейзболно постижение.
За какво става въпрос - тук. В неделя имах малко късмет и Пафката го е отразил в репортажа си. Важно е да се отбележи и заслугата на и.д. мениджъра за победата, чрез добре съставения ред за батиране.

Споделяне

Bookmark and Share

Германия на финал!

Браво на германците!

Снимка: http://dfb.de/

Ама турците били играли по-красиво, не заслужавали да загубят. Ми да са вкарали повече голове!

За мен самата победа е красива, без значение с каква игра е постигната. Затова и не се сърдя много на германците, че понякога се отпускат. Те си знаят че е много по-смислено е да се стигне финала с разумна, пресметлива игра. Да се учат горките холандци, които почнаха толкова устремно и много радваха окото, но грохнаха за важните мачове.

Хайде германци, купата е ваша!

Споделяне

Bookmark and Share

Поради что се срамиш ...

... да приемеш че гейовете са нормални хора? И че имат правата на всички нормални граждани в нашето общество? Това ми идва да възкликна, докато гледам и слушам за вълненията, причинени от предстоящия гей прайд парад.

Естествено, парада беше използван от Боян Расате и други ненормалници като удобен повод да се появят пред камери и микрофони. Доколкото следя медиите, нямам впечатление досега проявата да е била коментирана, в масовите от тях, извън скандалния контекст на идиотските фашизоидни изявления на Расате и другите псевдо-патриоти моралисти.

Може да се отбележи и допълнителния нюанс, който Българската православна църква реши да добави в дискусията. Духовниците не са толкова категорични по други социални проблеми, решиха обаче точно по този повод да се изкажат. Вероятно ръководството на Варненската и Великопреславска митрополия по някаква причина има нужда от медиен шум и реклама.

Сигурно, убеден съм, ЛГБТ-темата се обсъжда в доста блогове и форуми. Видях само някои. Доста смислени мнения и послания получават еднообразни средновековно-непросветени коментари. Включващи вариации на темата: защо тия трябва да ни натрапват, да парадират с извратеността си. Най-вероятно на повечето места, като изключим поддържаните от ЛГБТ-организации и активисти, картинката е същата.

Жалко е, но е факт че в обществото ни преобладават хомофобията, страхът и враждебността от различията. Институциите в масовия случай удобно предпочитат да премълчават този тип проблеми, а в популярните медии, в най-гледаните развлекателни предавания, е прието за супер оригинално и забавно гейовете да бъдат обект на обиди, подигравки, публично осмиване и осъждане. Абсолютно лицемерни претенции за всъщност фалшиви ценности и морал, в общество, склонно да издигне в култ безнравствената гонитба на тесния личен интерес, толериращо игнорирането на законите и реда, възхваляващо меркантилно-мутренският типаж като пример за успех и модел за подражание.

Аз, като социалист-демократ, в навечерието на тази демонстрация за равноправие, се чувствам длъжен да заявя своята съпричастност, солидарност и подкрепа. И ще продължа да убеждавам в необходимостта от тях своите приятели, познати и другари.

Лесбийка, гей, бисексуален и транссексуален са определения за сексуална ориентация, но не и основания за различно третиране и дискриминация. Конституцията и законите са категорични по отношение равните и неотменими права за всички граждани. Това дава необходимата основа, но не е достатъчно за да могат ЛГБТ-хората да се ползват пълноценно с правата си и с достойно отношение като граждани и личности. Предразсъдъците са дълбоко вкоренени в нашето общество и ми е трудно да преценя перспективите на борбата с тях. При всички положения обаче трябва да се опитаме да ги преодоляваме - трябват кураж, активност, вяра в себе си, взаимна подкрепа. Сдруженията и ЛГБТ-общността, гражданите, които не робуваме на стереотипи имаме да свършим доста за възпитаване, просвещаване, убеждаване, укротяване на незнаещите, невярващите и враждебните, но и за насърчаване на плахите или примирени потърпевши от хомофобията. Публичната власт, особено когато е доминирана от лява политическа сила, задължително трябва да бъде ангажирана с мерки за преодоляване на неравноправието. Поне докато все още не е обявила официално че ЕС и европейските демократични норми, принципи и ценности не я интересуват.

Споделяне

Bookmark and Share

Хумор от Мартин Димитров

Днес, в блога си, народният представител Мартин Димитров (ОДС) е публикувал забавен коментар за Антон Кутев. Хареса ми. Явно имаме сходно чувство за хумор ;-)

Споделяне

Bookmark and Share

ДСБ или Партията на Костов?

Предполагам тази статия на Явор Дачков ще натъжи едни мои другари. От една страна не е добре че тя подкрепя тъпата, но за съжаление вярна теза "Всички са маскари", от друга е полезно да бъде изяснявано кой кой е, с кой е, за кой е и т.н.

Тъжно е, защото и аз понякога се заблуждавах че ДСБ е нормалната алтернатива на БСП. Тц, слуховете че и Костов е маскара очевидно се потвърждават, другари!

Снимки: dsb.bg

Споделяне

Bookmark and Share

Г***лизец храбър

Два материала: на Силвия Йотова в Новинар и на Благой Сребрев в evestnik, без нужда от допълнителен коментар. Присъединявам се към мнението на двамата автори. Темата е близка с това и това.

П.П. Добавям и коментара на Огнян Стефанов.

Снимка: novinar.net

Споделяне

Bookmark and Share

Обява - среща

В четвъртък (29 май) от 18.30 часа, Районният съвет на БСП "Студентски" ще бъде домакин на среща с Ангел Найденов - народен представител, Председател на Парламентарната група на Коалиция за България, член на Изпълнителното бюро на БСП,  Валентина Богданова - народен представител, Заместник-председател на Комисията по образование и наука на Народното събрание, Председател на Общопартийната контролна комисия на БСП и с Ваня Добрева - Заместник-министър на образованието и науката.

Срещата ще се проведе в партийния клуб в кв. Дървеница (ул. Бели мел 2, срещу 55-о училище) и по традиция ще е открита за всички граждани. Темата на разговора ще бъдат решенията, съгласувани и приети на разширеното заседание на съвета на управляващата коалиция в Катарино.

Всеки, който иска да получи информация от първа ръка за обсъжданията и резултатите от прословутата сбирка в Катарино, както и всеки, който иска да изкаже мнението си по повод обявените и предстоящи управленски решения е добре дошъл на срещата в четвъртък.

Споделяне

Bookmark and Share

Пак бихме

В събота и неделя спечелихме и двата мача  срещу "Академиците".

Добре тръгваме тази година - 3 от 3 победи. Обаче вчера си пролича типичното "блусарско" отпускане срещу по-слаби отбори. В такива случаи сме в състояние да се излагаме по доста грозен начин. Особено ако лицето Стефан "Мъри" Бешков реши да си прави експерименти със стартовия състав.

Тази седмица идват мачовете на истината - срещу Благоевград ще се разбере колко сме се стегнали, само късметлии ли сме и дали имаме сили и дух за да отидем на финалите тази година.

Толкова за сега. Малко, но от сърце (Пафката все още не е писал в Спортал и за съжаление няма какво да препиша :-( за да стане малко по-интересно материалче).

Споделяне

Bookmark and Share

Един голям боксьор - Ивайло Маринов

Ивайло Маринов днес

Голям шампион беше, много съм му се радвал докато го гледах като бях по-малък. Много елегантно и интелигентно надиграваше съперниците си.

Повод да си спомним за него дава това интервю на журналистката Жанина Драгостинова в e-vestnik.bg.

Историята на този човек, излъчването му, изказът му говорят колко земен, непринуден и честен е. Истински голям шампион. Уважение, много уважение, шапка му свалям!

С това интервю откривам и ще се опитам редовно да поддържам своебразна рубрика, чиято цел е да бъдат показвани положителните примери за успех в съвременното ни общество. Не ми харесва че в масовият случай днес, на преден план се поставят хора, успели по нечестен път - или тези с дебел врат, два пръста чело и поне половин кило злато по себе си, или техните "създатели" и покровители, замислили и осъществили нечестното преразпределение на националния капитал в годините на промяна. Трябва да бъдат показвани като модел за подражание хора, чийто успех е основан на личните им качества и умения, които са постигнали общественото си положение, придобили благосъстоянието си и спечелили борбите с конкурентите си честно и почтено.

Снимката е на Жанина Драгостинова

Споделяне

Bookmark and Share

Първият ни мач за сезона

С едноседмично закъснение. Текстът е от Sportal.bg. Поздравления за Пафката, който поддържа целия раздел "Бейзбол" на много високо ниво.

София Блус обърна Девълс насред Дупница

Двукратният вицешампион София Блус започна с победа новия сезон в бейзболното първенство на България. Носителят на купа „София" постигна драматичен успех със 7:6 на гости на Девълс (Дупница).

Домакините откриха резултата във 2-рия ининг, но още в следващата част столичани обърнаха до 4:1 в своя полза. Постепенно „дяволите" се окопитиха и след 7-ия вече водеха с 6:5.

Драмата настъпи в 9-ия ининг, когато третият бейзмен на Блус Стефан Бешков откри частта с хоумрън и изравни. Последваха единичен хит на Данаил Георгиев, разходка на Александър Насъпов и сакрифайс бънт на новото попълнение на софиянци Йовко Коларов, появил се като пинч хитър.

Редът на Николай Ангелов дойде с рънери на втора и трета бази и първият бейзмен се реваншира за трите си страйкаута преди това със саможертвен флай в централния аутфилд, прибрал на хоума Георгиев за оказалата се победна точка.

Успеха записа и запази Димитър Насъпов. Преотстъпеният на шампиона на Германия Майнц Атлетикс питчер ще поддържа форма до края на месеца с бившия си тим Блус, докато тече студентската му сесия в София. Митко се качи на хълма в 6-ия ининг, заменяйки брат си Александър и затвори мача с 4 страйкаута и две асистенции на първа база в последните 3 ининга.

За MVP на мача единодушно бе избран Бешков, завършил с 2 двойни хита, 1 хоумрън и 3 RBI в нападение и 4 асистенции в защита.

Споделяне

Bookmark and Share

1 май

На 1 май 2002 германски синдикати протистират в Лайпциг срещу съкращенията и безработицатаУтре е 1 май, денят на трудещите се. Нямам достатъчно свободно време да напиша нещо по този повод, затова си позволявам да копирам материал на Александър Андреев в Дойче Веле. Струва ми се подходящ.

 

 

Източник: www.dw-world.de | © Deutsche Welle

За Първи май и германските синдикати

Първи май е официален празник в Германия. Този факт звучи доста странно за всички, които са живели в така наречения „реален социализъм”. Защото в онези общества „Международният празник на труда” автоматично се асоциираше с изпразнената от съдържание пролетарска пропаганда и със съветския диктат.

А – независимо от леярите и доячките в почетните президиуми – трудещите се в Източния блок всъщност бяха по-обезправени от своите колеги в реално-капиталистическите държави. То тъкмо за това и става дума на 1. май: за правата, които работещите хора са успели да придобият и дори да вкарат в законодателството в епохата на абстрактния труд.

Синдикатите днес натрапчиво припомнят, че най-вече тяхна заслуга са такива придобивки като защитата срещу произволни уволнения, представителството в Съветите на работниците и служителите, ефективната охрана на труда, дългите отпуски. Да, три, четири или пет седмици платен годишен отпуск (в зависимост от стажа) звучи като същински мираж не само от гледна точка на японците или американците, но вече и за много източноевропейци. Обаче освен този най-видим и най-сладък успех, външният наблюдател едва ли може да си представи каква

реална власт имат професионалните организации,

как я практикуват в интерес на своите членове и с какъв безрезервен ангажимент се хвърлят в синдикалния живот многобройни средностатистически германци.

Вярно, и в Германия масовата подкрепа за синдикатите бавно се топи. Криви са си и те самите, защото изостават от динамиката на глобализиращите се трудови пазари, защото в постиндустриалното общество все още си фантазират някакъв монолитен пролетариат с мазолести ръце и сажди по челото, защото – уви – понякога се спазаряват на тъмно с работодателите във вреда на членовете си. Но в преговорите за работни заплати само през тази година синдикатите все пак успяха да откопчат няколко процента в повече и така да разпределят по-справедливо печалбата от трайния икономически ръст в страната. А съветите на работниците и служителите, които по закон имат право на глас в управлението на фирмата или организацията,

опазиха десетки хиляди работни места от опасността да бъдат съкратени

в интерес на краткосрочни печалби.

Последните седмици инвестирах част от свободното си време като член на Избирателната комисия в гласуването за същия този Съвет в Дойче веле. С удивление наблюдавах целенасочената предизборна кампания на трите синдиката в радиото, с още по-голямо удивление отметнах над 600 души, гласували само за няколко часа. Както и да заобикалям клишетата: това си е демократична култура, която заслужава огромно уважение. И едва ли ще изненадам някого с последното си наблюдение: сред скептичните и негласуващи избиратели най-много бяха колегите, които имат зад гърба си реално-социалистически или друг неприятен преддемократичен опит.

Александър Андреев

Споделяне

Bookmark and Share

Насилие в училище

Гледах клипчето с учителката, малтретирана от учениците си. Ужас, направо съм потресен. Пълни идиоти, които се насърчават един друг, кой ще покаже най-голяма простотия. А най-големият стимул за простеене е това, че са записвани и после ще се качат в интернет за ги гледат всички. Защото там ще им се радват, ще получат одобрение и насърчителни коментари. За съжаление.

Бруталността, арогантността, правото на силния, насилието над правото и над по-слабите, налагането на собственото его над всичко са се превърнали в норма за поведение и стават устойчив модел на поведение за все повече хора.

Много добри коментари по повод случката прочетох от Симион Патеев и Петър Краевски. Няма нужда да добавям много неща, при положение че изцяло съм съгласен с позициите им, а и хората пишат доста по-добре от мен.

За съжаление в средата, в която се формира мнението на младите хора, почти липсват алтернативни на мутренско-идиотстия типаж примери за подражание. Като започнем от клиповете в най-популярните музикални телевизии, реалити-предаванията по гледаните канали, минем през "екслузивните" интервюта на цели страници с известни престъпници в най-четените вестници, главните герои от лъскавите страници на лайф-стайл списанията и завършим с "войната по пътищата" - резултат от тоталното незачитане на елементарни правила от страна на хора, убедени може би че са нещо повече от другите и опитващи да показват чувството си за превъзходството всяка минута.

А всъщност има положителни примери, успяващи хора, разчитащи преди всичко на интелект, знания и почтеност. Трябва само малко повече да се огледаме и да се постараем да ги извеждаме на преден план.

Споделяне

Bookmark and Share

Цитати

Публикувам цитат от една книжка, който ми хареса. Текстът е превод от Херман Хелер и гласи че:

Не е стабилна и остава с недъзи всяка формална демокрация, в която цялостният обществен ред не е подчинен на нормата за справедливост … такава демокрация крие в себе си огромен риск от връщане към авторитарна власт.

И още малко:

Общество, което не успее да съчетае своите интереси на основата на общо споделени разбирания за справедливост, поставя под въпрос собственото си съществуване.

Много съжалявам че написаното от Хелер преди доста време, днес звучи като точна диагноза за състоянието на обществото ни.

Да не вземе обаче сега някой да ми обяснява как ние сме си били виновни, че всичко зависело от хората в България. Сякаш днес хората реално могат да променят нещо в обществения живот. И да искат, повечето не знаят как. Просто демокрацията не е просто нещо, за да си гражданин на демократична държава трябва да имаш съответна подготовка, да имаш поне базисна демократична политическа култура. След тоталният контрол на комунистическия режим, възпитавал години наред в страх и послушание, нямаше как от само себе си хората да развият бързо нужните познания и умения, да бъдат убедени и да почувстват потребността активно да участват в обществения живот.

Една част от нас носи особена отговорност да дава посоката на общественото развитие и ако трябва някъде да се търси вина за общите неудачи, то следва най-напред тя да бъде потърсена сред тази група българи. В тази връзка уместно ми се струва следното изявление:

Аз съм убеден, че политиците в България разбират това, че носят голяма отговорност пред обществото и съм сигурен, че те ще направят необходимото, за да възстановят и да осигурят доверието на хората в България.

Споделяне

Bookmark and Share

Как не трябва да се прави политика

Вчера Ивелин Николов, член на ръководството на БСП, обяви резултати от проучване на нагласите за реформа в системата на здравеопазването. Николов е заявил: „Целта е анкетата да послужи като отправна точка за промени в здравеопазването”.

Проучване, проведено, координирано и обобщено изцяло от екип на ръководения от Ивелин Николов „Институт за социална интеграция” има претенция обективно да представя реални нагласи и потребности в обществото и да служи за основа на промяна в политиката на БСП в здравеопазването.

Удобно е, когато имаш дефицит на аргументи за да въздействаш върху вземането на решение в рамките на процедурите и органите на партията, да се криеш зад гърба на неясна “гражданска”структура" и проучване със съмнителна представителност. Интересно ми е дали наистина ще се стигне до там, изводите от това “проучване” да се представят за основание за бъдещи политически мерки от името на БСП? Надявам се партията да разчита на много по-достоверни източници на информация и анализи!

За мен това е вреден подход, целящ заобикаляне на легитимните партийни форуми за формулиране на политики и решения. По този начин партията се лишава от основната си функция – в нея и чрез нея членовете и да формулират и изразяват общата си политическа воля. Някой, някъде, някак си определя какво би обслужило личния му или корпоративен интерес и скривайки се зад фиктивни граждански инициативи, прави опити да манипулира общественото мнение и да предлага “правилни” решения. Опасна и вредна е тенденцията, очертала се напоследък – решения, взети в тесен кръг, понякога и еднолично, да се предлагат за утвърждаване от компетентните за това колективни органи впоследствие, след фактическото им прилагане.

Може би това е идеята – някой да използва БСП като лишена от съдържание структура, куха трибуна, необходима само да придава легитимност на стремежа му към властта? Това не трябва да се допуска и всякакви опити да се наложи такъв модел за функциониране на партията трябва да бъдат предотвратявани.

Споделяне

Bookmark and Share

Готин виц

Можи да е стар, обаче не го бях чувал. Доста се смях :-) Как ги измислят тия вицове бе?! Евала!

British government asked a question to its citizens:
Is the Bulgarian immigration a serious problem?
55 respondents said: Yes, it is a serious problem!
45 respondents said: Не бе, бате, никъв проблем не е!

Споделяне

Bookmark and Share

Огнян Минчев във вестник Дневник

Днес в „Дневник” излезе обширно интервю с Огнян Минчев, което си струва да бъде прочетено. Изразил е позиции по немалък кръг въпроси, като споделям голяма част от изводите му.

Например:

… съвременната българската държава … нейният генезис е в криминалния процес на приватизиране на национална собственост през 80-те и 90-те години. Икономическите елити, а оттам и техните икономико-политически олигархични връзки с формално националните институции, имат криминален характер именно поради криминалния начин на присвояване на общи национални средства и поради устойчиво криминалните стереотипи на тяхното възпроизводство. В раздържавяването на комунистическата национална собственост и превръщането й в частна пазарна собственост навсякъде в централна и източна Европа имаше криминален компонент в по-голяма или в по-малка степен. Разликата с българския случай е, че след като приключи базисната приватизационна вълна, новите икономически елити в централноевропейските страни сключиха негласен обществен договор със своите съграждани, че какъвто и да е произходът на новото им богатство, оттук нататък те ще се разпореждат с него по цивилизован начин. Българската олигархия отказа и това. Управлението на последните две правителства показва, че политико-икономическата олигархия отказва да "избели" своето ново богатство и да го впише в система на предвидими и прозрачни политически и икономически процедури, с които до голяма степен се характеризират обществените отношения в ЕС. Този продължаващо устойчив криминален характер на българските формално национални институции, а иначе институции за обслужване на посткомунистическата олигархия, води до нарастващ конфликт между България и нормите и процедурите на ЕС. …

Също:

… Проблемът на българското правителство не е "корупцията". Самото понятие за корупция означава отклонение от определена норма на институционално поведение. Проблемът на България е, че отсъства норма на институционално поведение. Посткомунистическата олигархия, освен алчна и арогантна, е и примитивна. Тя притежава картина на света, съответстваща на родово-патриархалния тип обществени и властови отношения. Тази олигархия, децентрализирана на бивши комунистически родове и техните наследници, функционира като родово-племенна олигархия, която не само не е способна да преустанови грабежа на национална собственост, тя не е в състояние да изгради основите на модерна държава. …

Както и:

…Мисля, че е време да поставим на публично обсъждане и да деструктурираме един от най-влиятелните митове на българския преход. А той е, че след като 15 години се опитвахме по един или друг начин да осъществим модернизацията и развитието на обществото тук, в България, устойчиво достигнахме до извода, че само Европа ще ни оправи. Дойде време този мит да бъде сложен на масата за дисекция. Европа не е в състояние да свърши тази работа, която трябва да свърши българското общество. Намираме се в безкрайно неблагоприятна ситуация. България беше напусната от над 1 милион от своите предимно по-млади, по-предприемчиви и по-образовани съграждани. Останаха предимно хора, които не са претърпели докрай своята еволюция към компетентни и активни граждани. Ще срещнем огромни трудности с привеждането на българското обществено и гражданско съзнание към стандартите, които да обезпечат контрола на обществото върху държавата и по този начин да се издигнат до равнището на европейския политически модел на взаимоотношения между институциите и гражданите. Независимо обаче колко е трудно, ако не го постигнем в определена степен, Европа може да ни наложи санкции, ограничения и болезнени привеждания в частична адекватност на българските институции, която ще бъде по-скоро в интерес на европейското гражданство като цяло, за да не може България да пречи на развитието на Европа. А няма да бъде в интерес преди всичко на българските граждани. …

Съвпаденията във вижданията продължават, но ще спра да ги изреждам, че публикацията взе да става дълга. Добро е интервюто.

Снимката е от Дневник.

Споделяне

Bookmark and Share

Нов адрес за RSS-емисиите

Ако някой от читателите на блога се е абонирал за RSS-емисиите, моля има предвид че адресът ще бъде обновен.

Новият адрес е: http://feeds.feedburner.com/dgeorgiev.

Споделяне

Bookmark and Share

Скоро ще има забрадки в турските университети?

Снимка - архив на вестник СЕГА От днешните новини разбираме че студентките в турските университети скоро може да получат правото да носят ислямски забрадки. След компромис между правителството на Партията на справедливостта и развитието, което се ползва с обществена подкрепа, и националистическа опозиционна партия е направено предложение за промяна в законодателството, вследствие на което ще бъде премахната забраната от 1989 г. за носене на ислямски забрадки във висшите учебни заведения в Турция.

Снимка - Ройтерс/вестник СЕГАКакво става с турското общество? Този въпрос си зададох и по повод новината за забраната на достъпа до YouTube. Очевидно ще се окаже прав този мой познат, който твърди че в Турция стремежът за европейска интеграция (и възприемане на европейските демократични ценности) сериозно отслабва. За сметка на това все по-популярна става идеята за обръщане на страната на изток, за разширяване на влиянието в териториите на бившата Османска империя, за заемане на позиции на политически лидер на мюсюлманско-арабския свят. Може би, според управляващите турски политици пътят към тази цел минава през реислямизацията на обществото и държавата? 

Или просто, в стремежа си да утвърждават позиции сред избирателите, прибягват към най-елементарното, евтино и просто средство - популизъм и национализъм. Много лесно за изпълнение, но много глупав ход. Всъщност турците не са откриватели на "топлата вода" в избора на евтини политически послания. Също толкова малко изобретателни и находчиви (или креативни - тази измислена дума, която маса хора употребяват за да се правят на по-интересни/умни отколкото са) са, както доста от колегите им в Западна Европа. Справка - съвсем наскоро Германия, неотдавна Холандия, Дания, Франция. Българските разнообразни, но по един и същи начин безидейни, "защитници на националните интереси" да не мислят че ще бъдат пропуснати - и те са в тоя кюп. Политически мързеливци.

Снимки: Вестник СЕГА

Споделяне

Bookmark and Share

Първанов чете БСМ

Днес Президентът на РБ направи изявление по случай навършването на една година от началото на втория си мандат.

Бях приятно изненадан от почти пълното съвпадение в някои от предложенията на Първанов с тези, които ние от БСМ от години повтаряме. Изглежда инициативата за промените в българската политическа система, започнала от БСМ през 2004 г. намира все повече и все по-влиятелни поддръжници сред лидерите на левицата и държавата. Моето мнение е че от тук нататък БСМ следва да изрази готовност за съдействие и да предложи подкрепа по всички направления на хората, желаещи промяната в българската политика.

Позволих си да направя кратко сравнение между някои от основните моменти в предложенията на БСМ и Президента. Пълният текст на Основния документ на 6-ия Конгрес на БСМ може да бъде изтеглен от тук (PDF, 187 KB).

 

6-ти Конгрес на БСМ - 2004 г.

Георги Първанов - 2008 г.

… ние сме убедени, че основна задача в дневния ред на българската политика днес, е връщането на доверието на българското общество в основните институции на демокрацията и постигането на широко участие в обществено-политическите отношения. Това според нас налага преодоляване на основните слабости, които има политическата система и стимулиране на активността и инициативата на гражданите в сферата на политиката и обществения живот.

 

… се сблъскахме с доста негативни явления, които изискват не просто констатация, а действеност.
Силна незаинтересованост и много ниска активност на два последователни избора. Отчуждението и апатията, недоверието на гражданите в институциите и партиите вече е на критичния праг.

… Налага се мнението за необходимостта от оздравяване на политическата ни система, за съществени качествени промени в начина на функциониране на политическия модел.

… слабост на българската политическа система, която трябва да бъде преодоляна, за да се върне доверието на гражданите в политическите институции, е корупцията.

Връщането на доверието на българското общество в основните политически институции, е свързано с постигането на ефективно и резултатно политическо представителство, с управление, което реализира такава политика, каквато гражданите със своя глас са определили и каквато политиците са обещали. Затова според нас с особена острота на дневен ред стои въпросът за промяна в избирателната система и засилване на връзката граждани – представители.

Въвеждане на мажоритарен елемент при избора на народни представители и съветници, чрез предоставяне на право на няколко преференциални гласа в рамките на листата, според броя на мандатите в съответния избирателен район;

Всеобщо е мнението, което аз споделям, че корупцията в политическия живот се запазва, въпреки усилията за нейното ограничаване, въпреки настойчивото действие на определени власти, за което имаме факти и от последните дни. Липсата на стабилност и принципност в изборното законодателство, в изборния процес допълнително засилва впечатлението, че гражданите не се чувстват истински представени от институциите. Затова аз смятам, че промените в качеството и организацията на изборния процес се превръщат в необходимо, задължително, макар и недостатъчно условие да върнем доверието в политиката.

… първото, което трябва да направим, е стъпка за утвърждаване на мажоритарното начало в рамките на смесена избирателна система.

Равнопоставеност на всички партии и коалиции, чрез въвеждане на праг на регистрация чрез подписка на 10,000 граждани, имащи право на глас и предоставяне на равни права на всички регистрирани партии и коалиции;

… при учредяване, регистрация и функционирането на политическите партии, трябват и нови критерии. В това отношение може да се помисли да се дадат по-високи изисквания за минимален брой учредители и членове при самото учредяване на партиите. Освен досегашните норми на регистрация, да се обсъди въвеждането на изискването партиите да се регистрират, след като са изградили свои структури поне в две трети от общините на страната.

Законът за политическите партии да бъде променен така, че като основен източник на финансови средства за политическа дейност да се утвърди държавния бюджет. Държавата следва да финансира дейността на политическите партии, които са институции на демокрацията, а не обикновени граждански субекти. Годишната субсидия за политическа дейност трябва да бъде в порядъка на 40 до 60 млн. лева за всички партии общо и да се разпределя съобразно получените от тях гласове на парламентарни, президентски и местни избори.

Въвеждане на нов ред за финансиране на предизборната кампания, при използване на специални “публични” банкови сметки в които се набират средствата за кампанията и от която се извършват всички разплащащия по нея.

Ние настояваме на юридически лица, в частност на търговски дружества да бъде забранено да даряват средства или чрез друга материална облага да подпомагат политически партии. … Тази забрана следва също да се простре и по отношение на юридически лица с нестопанска цел, свързани с политически партии.

Даренията от физически лица следва да бъдат ограничени до 12 средни работни заплати в рамките на една година от едно лице. Трябва да се премахне възможността за анонимни дарения, да бъде въведен единен регистър на даренията на физически лица и те да бъдат публично оповестявани на всеки три месеца чрез нарочни публикации в Държавен вестник.

… нов Закон за политическите партии би следвало да се обмислят промени, които да гарантират: ситуирането на партиите под контрола на гражданското общество и легитимацията на гражданското начало в тяхната дейност; гарантиране на реално политическо представителство на функциониращите в страната политически партии.

… сериозни, бих казал дори, драстични промени, които да доведат до прозрачност и ред в партийните финанси, за да се премахнат вратичките за нелегитимно финансиране. Би могло да се обсъди да се премахнат изцяло даренията от юридически субекти, с цел отстраняването на всякакви съмнения за партийно-корпоративна обвързаност, да се поставят под много по-строг контрол даренията от физическите лица. Ако това стане обаче, сме наясно - това предполага завишаване на държавната субсидия за онези формации, които отговарят на законовите изисквания, дори да се добави изискването тези субсидии да покрият поне 50% от цялостния годишен бюджет на партиите.

Друг важен проблем на политическата система в България днес, е липсата на работещи механизми за функциониране на пряката демокрация. През 1996г. беше приет новият Закон за допитване до народа. За съжаление четирите форми  уредени в него – национален и местен референдум, подписка и общо събрание останаха почти неприложими, твърде тежките и усложнени процедури и условия за тяхното прилагане.

… наред с качествените промени във функционирането на представителната демокрация, смятам че трябва да направим необходимото за разширяването на пряката демокрация.

неработещият на практика Закон за допитването до народа.

Третият основен проблем е свързан с медийното отразяване на политическия живот. През последните 10 г. В България се развиха десетки национални и местни електронни и печатни средства за масова информация. Несъмнено те създават широк медиен сектор на демократичното общество и способстват за развитието на правовата държава. В тяхната дейност обаче се наблюдават и някои опасни тенденции:

- Скрита собственост и свързаност със сенчести икономически интереси;

- Монополизиране на собствеността върху медиите;

- Тенденции на едностранно отразяване на информация, умишлено дезинформиране, развитие на негативни "очернящи" кампании;

- Нарушаване плурализма на мнения в обществото.

Пряка намеса в политическите отношения с цел налагане на определени политически тези.

Вследствие на тези слабости, предвид липсата на детайлна публичноправна уредба, на утвърдени етични правила и принципи на журналистическата колегия, са налице много случаи, в които медиите се превръщат в маша за прокарване на определени икономически интереси. Все по-често сме свидетели на механизми на директно плащане за да се отразява или коментира определена политическа дейност, за да се правят определен и анализи и коментари, за да се налагат дадени политически тези.

Тази тема Първанов я пропусна. Засега …

Споделяне

Bookmark and Share